Amoniaczki to ciasteczka , które zawsze będą mi się kojarzyć z ukochaną Nianią Gienią.
Nianią moich dzieci, która zbyt szybko odeszła do aniołków.
Często robiła je z moimi szkrabami.
Zrobiłam i ja.
Proste i smaczne ciasteczka do herbatki
Co nam trzeba?
500g mąki
100g masła
150 g cukru
100 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka amoniaku
cukier waniliowy-1 łyżka
sól, cukier puder do dekoracji
Robimy!
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka i szczyptę soli i cukier waniliowy
Amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy do masła. Ucieramy, dodajemy mąkę.
Wyrabiamy ciasto i schładzamy w lodówce około godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.
Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Około 10-15 minut.
Zerkajcie, aby nie spalić.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.