Orkiszowo- żytnie babeczki z owocami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Babeczki szybkie, mało słodkie i mięciutkie.
Szybkie do zrobienia i idealne do poskubania,
nawet dla tych co uważają na kalorie.

Co nam trzeba?
4 jajka
100 g mąki orkiszowej
50g mąki żytniej
80g cukru trzcinowego
100ml oleju rzepakowego
owoce: u mnie gałązka rabarbaru oraz ok 100g  poziomek

Robimy!
Rabarbar obieramy, kroimy na małą kosteczkę i lekko obsypujemy cukrem-aby puścił sok.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy na puszysto dodając cukier.
Następnie dodajemy olej. Miksujemy
Mąki mieszamy ze sobą i dosypujemy do żółtek przesiewając przez sitko.
Białka ubijamy oddzielnie na sztywno i dodajmy do masy, nie miksujemy już. Ręcznie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Szykujemy foremkę na muffinki-12 sztuk.
Jak jest sylikonowa to lekko natłuszczamy, do metalowej zawsze wkładam papierowe papilotki.
Napełniamy foremki masą.
Rabarbar osuszamy, mieszamy z poziomkami i leciutko obsypujemy mąką, obtaczamy w niej owoce.
Wykładamy na wierzch muffinek.
Pieczemy w 190 stopniach (w nagrzanym już piekarniku!) około 25 minut.
Studzimy, obsypujemy lekko cukrem pudrem i już! Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
37Shares

10 odpowiedzi na “Orkiszowo- żytnie babeczki z owocami”

  1. Brzmi na naprawdę łatwe do przygotowania :). Dla mnie to kluczowe, bo nie lubimy się z kuchnią, więc ani nie gotuję, ani nie piekę. Sporadycznie coś się zdarzy, ale do tej pory nie poczułam zapału do pichcenia.

  2. Babeczki wyglądają wręcz obłędnie! Ja ostatnio jadłam pyszny deser w restauracji na trasie Karpacz – Zielona Góra: ciasto domowe z rabarbarem. Było cudowne, więc chyba się pokuszę o zrobienie tych babeczek 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×