
Dzień dobry, zapraszam na pożywną, pełną zieleni sałatkę
Co nam trzeba?
200g liści szpinaku
100ga liści rukoli
jedna mała cukinia
kilka suszonych pomidorów (5-6)
kilka zielonych oliwek (5-8)
pół zielonej papryki
2 jajka ugotowane na twardo
olej roślinny- u mnie z wiesiołka (może być dowolny)
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka
Robimy!
Szpinak i rukolę mieszamy w misce.
Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i podduszamy do miękkości z odrobiną soli. Dodajemy do miski.
Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory suszone w paseczki i dorzucamy do miski, paprykę kroimy w kostkę dorzucamy do reszty.
Całość opruszamy lekko solą, pieprzem, papryką i mieszamy z 3-4 łyżkami oleju.
Podajemy z pokruszonym jajkiem na wierzchu.
Idealne z grzanką
