Placki ziemniaczane z pieczarkami maślanymi z kiełbaską

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Placki ziemniaczane najlepiej wchodzą z cukrem.
To klasyk.
Ale nie każdy lubi na słodko. Polecam wersję poniżej.
Pyszności!

Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
mąka pszenna- 200-300g
2 jajka
1 duża cebula
sól i pieprz
Olej do smażenia

Farsz (na 2 talerze placków)
Opakowanie 200g małych pieczarek brązowych (mogą być białe)
2 czubate łyżki masła
kawałek dobrej kiełbasy swojskiej
mała cebula
sól, pieprz czarny

ketchup

Robimy!

Farsz!
Pieczarki myjemy i tniemy na ćwiartki.
Cebulę siekamy na wiórka
Kiełbaskę kroimy w kostkę (cienką)
rozgrzewamy łyżkę masła na patelni.


Wrzucamy na nie pieczarki, obsmażamy, dodajemy cebulę i kiełbasę, podlewamy lekko wodą, dusimy 10minut.
Odkrywamy, odparowujemy wodę i dodajemy drugą łyżkę masła.
Opruszamy solą i pieprzem

Placki!

Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta  i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Układamy na talerz, na placki nakładamy pieczarki, polewamy ketchupem
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Placki ziemniaczane z pieczarkami maślanymi z kiełbaską”

  1. Nie wiem czy wspominałam, ale jak widzę placki ziemniaczane – to ostatnio często uwielbiam jeść z cukinią i czosnkiem i śmietaną <3 Nie dawno poznałam ten przepis i teraz jem je z synem na okrągło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *