Kruchy spód, słodycz białej czekolady, przełamana daktylami.
Cudo!
Taki mazurek musi być na Wielkanocnym stole.
Jest bardzo prosty
Co nam trzeba?
na kruchy spód
100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru pudru
czubata łyżka śmietany 18%
szczypta soli
na masę:
200ml śmietany 30%
2 tabliczki białej czekolady
czubata łyżka masła
do ozdobienia daktyle: pocięte w słupki
suszone morele: pocięte w słupki
Robimy!
Mąki mieszamy ze sobą.
Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem.
Dodać żółtko i śmietanę.
Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować dowolny kształt, lekko należy podwyższyć jego brzegi (ja zazwyczaj z ciasta robię wałeczki i układam na brzegach. Ponakłuwać ciasto widelcem.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni.
Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą.
Masa:
Śmietanę mocno podgrzewamy, dorzucamy białą czekoladę mieszamy do rozpuszczenia, na koniec dodajemy masło. Studzimy.
Masą smarujemy nasze kruche ciasto.
Z daktyli układamy palemki, brzegi.
Z moreli tworzymy kwiatuszki z oczkiem z kawałka daktyli
I już!