Ostatnimi czasy pokochałam zabawę z drożdżami 🙂
Chałkę robię często, ostatnio placek drożdżowy no i te bułeczki-dla dzieci głównie.
Co nam trzeba?
mąka pszenna 0,5kg (tortowa)
20g świeżych drożdży
1 jajko
40ml mleka
80ml wody
4 łyżeczki cukru
60g masła
1 jajko do posmarowania+2 łyżki mleka
Nutella (lub inne czekoladowe smarowidło)
Robimy!
Do miseczki kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy aż się rozpuszczą-mieszamy łyżeczką.
Trwa to około 5-10 min.
Do miski wsypujemy mąkę, po środku robimy wgłębienie , wbijamy jajko i wlewamy mleko i wodę, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże.
Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Podsypujemy lekko blat mąką i wykładamy ci1asto z miski.
Rwiemy kawałek ciasta, aby zmieściło nam się do ręki.
Formujemy kulkę i szprycą wciskamy do środka czekoladę.
Można także zrobić wgłębienie w kulce, nałożyć masę łyżeczką i zalepić ciastem.
Ciasto jest bardzo wdzięczne do formowania. Jak lepi się do ręki to posypcie sobie dłonie mąką.
I tak wyjdzie nam cała blacha bułeczek- odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Jajko należy rozbełtać z mlekiem i posmarować każdą bułkę.
Pieczemy 30 minut – góra/dół w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Smacznego!