Soczewicę nie każdy lubi.
Jednakże zachęcam was do jedzenia.
Jest bardzo zdrowa, ma dużo białka i jest pożywna.
Taka zupa powinna wam posmakować.
Co nam trzeba?
100 g czerwonej soczewicy
200ml koncentratu pomidorowego
2 litry wody
pierś z kurczaka- 300g
mała cebula
2 marchewki|
2 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego
przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy i curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, soli i pieprzu
3 łyżki śmietany 30%
opcjonalnie do posypania zielenina
Robimy!
Pierś gotujemy z marchewką w wodzie. Pół godziny.
Wyjmujemy pierś i siekamy drobniutko
W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Dodajemy suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać.
Wlewamy nasz bulion i wszystko gotujemy ok. 15 – 20 minut.
Przyprawiamy całość.
Wlewamy koncentrat, blendujemy kilkukrotnie.
Nie ma być to być idealnie gładki krem.
Dorzucamy posiekane mięso i mieszamy ze śmietanką.
Podajemy np. z posiekaną natką lub uprażoną cebulką