Wiosenna beza

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Kto mnie zna, wie, że kocham bezę miłością bezwarunkową.
Zjem nawet na kolację ;-P
Dziś kolejna z nich, może nie idealna, ale chrupiąca, pełna masy i owoców. Mniam

Co nam trzeba?

6 białek ze średnich jaj
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi  ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

na wierzch

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
łyżka cukru pudru
opakowanie mascarpone
świeże owoce: borówki, maliny, winogrona

Robimy!

W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
Dodajemy octu winnego lub soku z cytryny i ubijamy chwilkę.
Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy całość łopatką.

Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia.
Na papierze rysujemy okrąg, nieduży (ok 20cm średnicy),
ja odrysowałam duży talerz.
Wykładamy na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze.
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny.

Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubijamy i mieszamy z mascarpone.

Wystudzoną bezę napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy owocami

0Shares

Jedna odpowiedź do “Wiosenna beza”

  1. #konkurs
    Nie tylko Ty kochasz bezę !
    Kto przegląda mój Facebook, to nie raz widział tort czy mini Pavlowę.
    Nauczyłam moje Wnuczki je robić.
    Zawsze jest na stole urodzinowo, na powitanie czy pożegnanie po wakacjach.
    Zbieram w tym celu białka, które porcjuję w słoiczki i zamrażam.
    Ale w zeszłym roku stało się coś dziwnego.
    Starsza Wnuczka bezy nie ubiła !
    I nie wiem dlaczego !
    Nie było w białkach niczego prócz … białek !
    Chciałam je ratować i dodałam jeszcze cukru.
    Rozlało się to wszystko na papierze do pieczenia.
    Wyszła jakąś cukrzana podeszwa !
    Do wyrzucenia !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×