Sernik waniliowo-migdałowy z białą czekoladą, orzechami i karmelem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ten sernik to bez wątpienia NAJLEPSZY I NAJPYSZNIEJSZY sernik jaki robiłam, jadłam i w ogóle

Smak powala, że połyka się wręcz kolejne kawałki…

Dodatek migdałów, orzechów pozwala przyjemnie chrupać… posmak białej czekolady…

CUDO pochodzi ze strony Świat ciast z moją lekką modyfikacją

Koniecznie zróbcie na Świąteczny Stół! Co nam trzeba?

na spód:

250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste)
100g masła

na sernik:
1 kg białego sera
200 ml śmietanki 36%
szklanka posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
1 budyń waniliowy
2 tabliczki białej czekolady
5 średnich jaj lub 4 duże
100 g cukru pudru
laska wanilii

pomada karmelowa:
puszka masy kajmakowej + 100ml śmietany 36%
do posypania:
100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
100g orzechów włoskich posiekanych
Kolorowe gwiazdki jako posypka świąteczna

 

Robimy!
Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem.
Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy  około 10 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie

Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser  z cukrem i wydrążoną wanilią

Zdjęcie

Zdjęcie

Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie.
Żółtka oddzielamy od białek.
Następnie do masy serowej dodajemy śmietanę kremówkę  i wbijamy po jednym żółtku, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej
( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera).
Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy  wszystko raz jeszcze.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką oraz wsypujemy nasze orzechy i płatki migdałowe Zdjęcie
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie smarujemy go karmelem zmiksowanym z kremówką
Zdjęcie
i obficie posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i żółtymi gwiazdkami, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

8 odpowiedzi na “Sernik waniliowo-migdałowy z białą czekoladą, orzechami i karmelem”

Skomentuj ~Arkadiusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×