Dzisiejsza sałatka to propozycja mieszanki sałat z pysznym mięsem w czosnkowym sosie.
Połączenie wręcz idealne!
Lekko czasochłonna, gdyż trzeba najpierw upiec mięso, ale warto!
Co nam trzeba?
Mieszankę delikatnych listków sałaty i rukoli – po 2 garście każdej
200g upieczonego udźca z indyka
2 łyżki suszonych pomidorów
mała cebula
100g sera feta
sos czosnkowy: czubata łyżka śmietany 18% + posiekany drobno ząbek czosnku + szczypta soli i pieprzu czarnego
na sos sałatkowy: 2 łyżki oleju sezamowego, łyżka wody, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, bazylii, papryki słodkiej i łyżka soku z cytryny,
Robimy!
Najpierw musimy upiec mięso, nacierając je lekko olejem i solą, pieprzem, papryka słodką i ostra. Warto duży kawałek upiec od razu na obiad i kawałek odkroić do sałatki.
Mięso siekamy na drobno i obsmażamy na patelni grillowej.
Gdy już zacznie się ładnie rumienić dodajemy nasz sos czosnkowy i mięso jeszcze chwilę obsmażamy, aż go ładnie wchłonie.
do miski wrzucamy sałaty, posiekane suszone pomidory, drobno posiekaną
w wiórka cebulę, mięso i połowę sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
Całość mieszamy, zalewamy naszym sosem i znów mieszamy.
Podajemy z pozostałą fetą
Sałatka pięknie wygląda, pachnie czosnkiem i wybornie smakuje.
Idealna na świąteczny stół
Pamiętajcie, aby się nie objadać się w czasie Świąt za mocno na raz.
A jak już Wam się jednak przytrafi i wzdęcia nie dadzą wam żyć to jedna kapsułka Espumisan MAX i poczujecie ulgę.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.