Porzeczkowiec z orzechami włoskimi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o Porzeczkowca.
Postanowiłam podjąć wyzwanie.
Poszukałam, poczytałam, spróbowałam z cukierni i wzięłam się do roboty.
Powiem tak: ciasto nie urosło mi za mocno(za mało proszku do pieczenia? ), więc zamiast 3 warstw ciasta zrobiłam 2, a resztę warstw lekko zmodyfikowałam po swojemu, zachowując oryginalne składniki.
Jest trochę zabawy i składników do zakupienia, ale warto!
Efekt? To z cukierni smakiem się umywa, a Latoś stwierdził, ze lepszego jeszcze nie robiłam 😀
Jest tak smaczne, że śmiało można serwować na wszelkie uroczystości- od chrzcin po ślub! W formie tortu!
 Uwaga!!!! Uzależnia i ciężko zatrzymać się na jednym kawałku!!

Co nam trzeba?
Na ciasto:
– na ciepło:
 100ml wody
1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykły jak brak)
6 łyżek kakao naturalnego -u mnie Wedel
3/4 szklanki oleju
– na zimno:
5 jaj
300g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru pudru
Na I masę:
Serek waniliowy 350-400g
kostka masła -200g
4 łyżki cukru pudru

Na II masę:
Opakowanie śmietany 30% (u mnie 350g z Biedronki)
 4 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
3 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki -220g x 3 ( u  mnie 100% z owoców Łowicz i jeden z własnych zapasów)-tak aby wyszło z 700g
ok 200g orzechów włoskich
słoiczek mały nutelli
 4 kosteczki mlecznej czekolady

Robimy!!

Ciasto:
 Do garnka wlewamy wodę i olej, gotujemy, do tego wsypujemy kakao i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy.

Jajka myjemy, parzymy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder.
Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
 Do tej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę w garnku (przestudzoną!)
ZdjęcieZdjęcie

Szykujemy blachę 25/35, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35min.
Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi i studzimy jakieś pół godzinki.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto już wyjęte z blachy.
Kroimy na dwie połowy(jak komuś urośnie mocno można na 3 części)

W tym czasie szykujemy masy:
I- serek waniliowy ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę
II śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodajemy na koniec mascarpone  i miksujemy do jednolitej masy.
dżem mieszamy z nutellą
ZdjęcieZdjęcieZdjęcie

Przekładamy!!!
Pierwszy płat ciasta, na to wykładamy równiutko warstwę dżemu wymieszanego z nutellą.
Zdjęcie
 Następnie kładziemy I masę, na to dżem.
Posypujemy warstwą orzechów włoskich.
Zdjęcie
Na to wykładamy II masę, trochę zostawiając na wierzch ciasta.
Na to ponownie dżem z nutellą.
 Przykrywamy drugim płatem ciasta.

Smarujemy pozostałą masą II i tarkujemy czekoladę na wierzch.
Zdjęcie
Ciasto rozpływa się w ustach!!!
Schładzamy.
 Uwaga!!!
Najsmaczniejsze wyjęte z lodówki na pół godzinki przez konsumpcją 😀

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

34 odpowiedzi na “Porzeczkowiec z orzechami włoskimi”

  1. Robiłam to ciasto bez nutelli ,orzechów i mascarpone.Na pierwszej warstwie dżemu ułożyłam wiśnie moczone w spirytusie,a placki nasączyłam.Warto spróbować zamiast serka waniliowego serek „mój ulubiony”roztarty z masłem.
    A śmietanę ubiłam ze śmietan fixem i cukrem pudrem.Ciasto nie do zdarcia.

    1. Jak szukałam przepisu to było wiele różnych wersji! Będę jeszcze robić nie raz, to spróbuje „po Twojemu” inspiracji nigdy za wiele! Dzięki i pozdrawiam!

Skomentuj kiad Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×