Pizza, która was urzekła. Mnie także powiem nieskromnie.
Ciasto to już robię z automatu, nawet nie odmierzam.
🙂
Przepis jest boski, sprawdzony i zawsze się udaje.
Prosta pizza bez wyrabiania -tutaj jest przepis krok po kroku.
Ale przypomnę wam podstawy, spokojnie.
Do tego kompozycja na wierzch i można zajadać!
Co nam trzeba?
ciasto na 4 -6 osób:
500g maki pszennej
300ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki) pamiętajcie, aby świeże były!
3-4 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli i cukru
na wierzch:
3-4 łyżki przecieru pomidorowego (ja kupuje w dużej butki w Biedronce)
świeża bazylia-dobra garść liści
2 kulki mozarelli
2-3 pomidory-zależy jakie duże-u mnie średnie
mały słoiczek rybek anchois
dodatkowo mozarella w wiórkach do posypania
plus suszona cebulka-2 łyżki
Robimy!
Mąkę przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, cukier i mieszamy.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na miękką kulkę.
Ciasto ma być miękkie i uginać się pod dotknięciem palca.
Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut.
Ciasto nam porządnie wyrośnie!
Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto (nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.
Ja wyściełam blachę do pieczenia papierem i rozciągam na całości.
Polewamy przecierem pomidorowym.
Posypujemy siekaną bazylią
układamy rybki anchois
Układamy pomidory
Układamy mozarelle w plastrach
Posypujemy mozarellą w wiórkach
Pizzę pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w systemie góra / dół.
Wow i znów coś pysznego 😀 uwielbiam tą stronkę i Wasze pomysłowe przepisy 😀
Dziękuje ci bardzo!