Piernik staropolski, dojrzewający

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Piernik staropolski to moje odkrycie ubiegłego roku.
I powiem Wam jedno-będzie ze mną już ZAWSZE
Ten smak jest nie do opisania.
Trzeba go zrobić i jeść.
Nie było osoby podczas Świąt, która by się nim nie zachwycała.
Spróbujcie, nie pożałujecie!
Idealny przełożony domowymi powidłami.
Ahhh,  aż ślinka cieknie!
Ale trzeba nastawić go JUŻ (dziś, najpóźniej  4-5 tygodnie przed pieczeniem)

 

Co nam trzeba?
na ciasto piernikowe:
500 g miodu naturalnego- ja dałam lipowy
1,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
1 kg mąki pszennej- dobrej jakości: Najlepiej mąka tortowa – T 450. Ja używam Młynomag
250 g masła
3 duże jajka
3 płaskie  łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
0,5 szklanki mleka (szklanka 250ml)
2 czubate łyżki przyprawy korzennej do piernika

dodatkowo:
powidła do przełożenia- śliwkowe najlepsze
Polewa czekoladowa (kostka mlecznej czekolady rozpuszczona w 100ml gorącej kremówki
orzechy włoskie do posypania
Robimy!

Ciasto piernikowe do leżakowania:

Do garnka wrzucamy masło, roztapiamy dodając miód i cukier.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając.
Do wystudzonej masy wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę, którą rozpuszczamy w mleku.
Mieszamy i dajemy jajka,przyprawę do piernika i sól.

Ciasto starannie wyrabiamy, aż będzie jednolite, bez grud i przekładamy do naczynia: najlepsze jest kamionkowe, ale sprawdzi się szklana duża misa. Ciasto jest dość luźne-nie zraźcie się tym. W miarę dojrzewania masa gęstnieje!

Przykrywamy (ja nakryłam talerzem) i odstawiamy w zimne miejsce (ja wstawiłam do lodówki) na około 5-6 tygodni.
Jeśli nastawisz go teraz, dziś leżakuje do 20 grudnia i wtedy go pieczemy.
najpóźniej nastaw go do 15 listopada-musi mieć minimum 5 tygodni, aby dojrzał!

Pieczemy!
5 dni przed świętami bierzemy się za pieczenie.

Nasze ciasto dzielimy na 3 równe części.

Każdą z części piernika musimy rozwałkować , lekko podsypując mąką, na prostokątny placek grubości max. około 0,5 cm.
Ja nie mierzyłam-mniej więcej dopasowywałam do wielkości blachy do pieczenia

Pieczemy każdy blat  w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut.
Ciasto ładnie rośnie, praktycznie jest dwa razy wyższe po upieczeniu.

Wystudzone blaty piernikowe przekładamy powidłami. Owijamy całość papierem do pieczenia i przyciskamy całość. Odstawiamy na 3-4 dni, aby skruszał, przeszedł powidłami i nabrał smaku.

Po tym czasie zdobimy polewą czekoladową i zdobimy orzechami włoskimi.

Taki piernik można przechowywać długo i nie traci smaku. Przykryjmy go tylko ściereczką, aby nie wysychał.
Ale gwarantuję, że szybko zniknie.

16Shares

10 odpowiedzi na “Piernik staropolski, dojrzewający”

  1. Wiem, że to głupie, ale jaka to mąka dobrej jakości? Mogę prosić o konkretny przykład?:) Moja masa z miodu, cukru i masła się już studzi 🙂

      1. Dzisiaj biorę się za pieczenie. Już nie mogę się doczekać, aż będę mogła go spróbować! Wesołych Świąt Ci życzę! 🙂

  2. Piernik wygląda cudownie. Ja w tym roku zrobię z Pana przepisu. Mam nadzieje, że mi się uda. Chcę wypaść dobrze bo to moje pierwsze święta w naszym nowym mieszkaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×