Nowy pomysł na tradycyjne mielone.
Inne, pyszne i absolutnie na stałe w mojej kuchni!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego z szynki bądź z łopatki (może być drobiowe np. z indyka)
bułka tarta- 4 łyżki
1 jajko
posiekana w kosteczkę feta- 100g
1 czerwona papryka-pokrojona w kosteczkę
Sól, pieprz, słodka papryka- po 1/3 łyżeczki
dodatkowo
łyżka posiekanej drobno natki pietruszki.
liście selera
kilka młodych marchewek i pietruszek
Olej rzepakowy
woda 100ml
małe kawałeczki / kosteczki masła- kilka takich 1 cm/1cm
Robimy!
Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanym jajkiem, dodając sól, pieprz, paprykę i natkę pietruszki
Dodajemy paprykę i ser feta. Mieszamy delikatnie i formujemy kotlety
Brytfankę natłuszczamy, układamy kotlety, skrapiamy olejem, podlewamy wodą. Układamy pomiędzy kotletami liście selera, marchewki i pietruszki i kawałeczki masła
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( w nagrzanym już piekarniku)
W trakcie pieczenia, w połowie czasu obracamy kotlety i warzywa polewając powstałym sosem.
Pyszne z kaszą kuskus i sałatką