Mazurek, który wyglądem przypomina przepiórcze jajko.
Przepyszna masa, chrupiący spód i migdały.
Co nam trzeba?
100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru pudru
czubata łyżka śmietany 18%
szczypta soli
na masę:
100g mleka w proszku
100g cukru trzcinowego
100g masła
50ml wody
łyżka kakao
na plamki przepiórcze:
śmietana 36% – 100ml
tabliczka deserowej czekolady
płatki migdałowe do zdobienia
Robimy!
Mąki mieszamy ze sobą.
Masło posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować jajo, lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, lekko się zarumieni.
Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą.
Masa:
Rozpuszczamy masło.
Miksujemy mleko w proszku wraz z cukrem i kakao.
Dodajemy wrzącą wodę i rozpuszczone masło.
Całość dobrze zmiksować i nakładać na upieczony spód mazurka.
Gdy masa zastygnie ozdobić brzegi płatkami migdałowymi.
Śmietankę dobrze podgrzewamy, rozpuszczamy w niej czekoladę, mieszamy do jednolitej masy. Zdobimy naszą masę z mleka tworząc plamki, ciapki.
Schłodzić i zajadać!