Pyszny, aromatyczny, mięciutki, aż odpada od kości.
Prosty do zrobienia- warunek dobra marynata i czas poleżenia w niej!
Pychota!
Co nam trzeba?
4 udka z kurczaka
2 papryki czerwone
6 ząbków czosnku
Marynata:
Mieszamy ze sobą: 100ml wody +50ml oleju + 3 czubate łyżki miodu +1 łyżka dowolnej musztardy + po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryki ostrej, chili + 2 cebule obrane i pokrojone w wiórka
Robimy!
Udka rozdzielamy na 2 części-odcinamy pałkę, myjemy, osuszamy, lekko robimy dziurki w nim widelcem lub końcówką noża i nacieramy porządnie marynatą i zostawiamy w niej. Odstawiamy do lodówki na 24h, raz po raz przekręcamy.
Po tym czasie wykładamy kurczaka do brytfanki, zalewamy pozostałą marynatą wraz z cebulką, dodajemy paseczki papryki oraz ząbki czosnku (obrane).
Pieczemy około godzinki w 180 stopniach góra/dół.
Smacznego!
Wygląda ciekawie, bardzo możliwe że jutro sobie przygotuje :D.
Wspaniale. Smacznego życzę!