Goździki- w małym pąku duża moc!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×



Goździki.

Zazwyczaj kojarzą się ze świętami, aromatyczną przyprawą,
czy wbijane z pomarańczę roztaczają piękny zapach.
Ja jednak polecam goździki cały rok!



Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han.

Lecznicze działanie goździków wynika przede wszystkim z zawartości eugenolu – substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.

Kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu.

Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech.

Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas przeziębienia lub grypy szybciej dojdzie się do zdrowia. Goździki złagodzą ból gardła, kaszel i udrożnią zatkany nos. W związku z tym w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po herbatę z goździkami.

Z wyjątkowych ciekawostek: Podobno posmarowanie penisa kremem zawierającym olejek goździkowy opóźnia przedwczesny wytrysk. Nie ma na to dowodów naukowych, jednak od dawna wiadomo, że goździki to naturalny afrodyzjak.

W KUCHNI
Całe goździki można dodać do kompotów, grzanego wina, ponczów, sosów owocowych i mięsnych. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny.

ZAKUPY
Lepiej kupować całe goździki, gdyż sproszkowane szybko tracą smak.

Ze świeżych goździków po naciśnięciu leci olej. Świeżość goździków można też sprawdzić próbą w wodzie –  świeże pływają pionowo.

Goździki – zarówno całe, jak i sproszkowane – należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu. Całe goździki można trzymać przez rok, sproszkowane – przez 6 miesięcy.
Korzystałam z artykułu

Ja goździki wrzucam najczęściej do herbaty, 2 wystarczą.

Rozgryzam jeden, gdy chcę odświeżyć buzię.

Dorzucam do kompotu, idealny do gruszek!

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×