Gołąbki z młodej kapusty nadziane soczewicą i brązowym ryżem.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Otrzymałam wyzwanie na maj- gołąbki z czymś zdrowym…
Moja propozycja jest taka jak widać i dodam,że wyszło niesamowicie smacznie!
Polecam!

Co nam trzeba?

Kapusta młoda- 1 główka
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
500g mięsa mielonego- z indyka
woreczek brązowego ryżu,
szklanka soczewicy zielonej
2 jajka
sól i pieprz
garść suszonych grzybków
0,5l wody

Robimy!
Gotujemy  ryż do miękkości. Lekko studzimy
Kapustę oddzielamy liść, po liściu- ile się da.
Głąb zostawcie! Przyda się do kapustki z koperkiem.
Te pierwsze z wierzchu odkładamy na bok-do wykorzystania jako „dna”

Nastawiamy duży garnek wody i jak będzie gorąca, wrzucamy liście na 2-3 minuty.
Z każdego liścia ścinamy twardy środek.
Soczewicę- 1 szklankę zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy około 30min- do miękkości.

Farsz: do miski wrzucamy mięso, wbijamy 2 jaja, dorzucamy ugotowany ryż i soczewicę

Mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Zawijamy gołąbki (formujemy kulkę, kładziemy na szczyt liścia, rolujemy jeden raz, zakładamy boki i rolujemy do końca)

Robimy sosik: resztę koncentratu rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do tego suszone grzybki.
Liście , które odłożyliśmy układamy na dno dużego garnka.
Wlewamy trochę sosiku, układamy warstwę gołąbków i znów sos, gołąbki itd.
Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu dusimy około 1h-1h20min
Podajemy z ziemniaczkami i najlepsze są buraczki czerwone.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
5Shares

5 odpowiedzi na “Gołąbki z młodej kapusty nadziane soczewicą i brązowym ryżem.”

  1. łooooooo ale pyszne gołąbki!!!! na zdjęciu wyglądają tak, że chyba zaraz monitor zjem 😀 😉 i jaki kozak pomysł z tą soczewicą ! muszę muszę muszę takie zrobić, w szczególności, ze mój chłop łazi za mną od jakiegoś czasu i nęka mnie żebym zrobiła gołąbki, więc jest okazyja żeby spróbować Twojego przepisu i przy okazji wyjść na najlepszą narzeczoną pod słońcem 😉

    zapraszam do mnie na gołąbki śródziemnomorskie z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 🙂

    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/05/turbo-pyszne-goabki-srodziemnomorskie-z.html

    pozdro&mniam:)

Skomentuj ~Kuchnia i Podróże Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×