Czarna babka z lukrem.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Czarna jak noc bez gwiazd,  a przepyszna, aż strach.
Polecam na Wielkanocny stół!

Co nam trzeba?

4 jajka
1 szklanka (220ml) mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżki CZARNEGO kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru pudru lub drobnego do wypieków
150 g masła
lukier pomarańczowy: 2 czubate łyżki cukru pudru, łyżka soku pomarańczowego
kandyzowana skórka pomarańczy do ozdobienia

Robimy!
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąki mieszamy z proszkiem i ciemnym kakao oraz budyniem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Na koniec roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do masy. Mieszamy.
Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy masę
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 170° i dalej piec ok 45 min. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już doszła w środku.

Babkę studzimy, odwracamy i zdobimy lukrem i skórką.

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi na “Czarna babka z lukrem.”

Skomentuj Bookendorfina Izabela Pycio Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×