Szybkie i zdrowe ciasteczka?
Proszę bardzo!
Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne!
Co nam trzeba?
100g ziaren słonecznika
100g pestek dyni
100g żurawiny suszonej
2 czubate łyżki masła orzechowego.
2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
100g wiórek kokosowych
200g jagieł (Soligrano najlepsze)
2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemnienia lnianego rozpuszczonego w ciepłej wodzie, aż powstanie kleik)
100g mąki jaglanej
50g maki krupczatki
Robimy!
Wszystko ze sobą wyrabiamy. gdy nie zlepia się nam dostatecznie,
dodajemy jeszcze jajko, lub trochę kefiru/maślanki
Nabieramy trochę masy- lekko turlamy w dłoniach, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyściełanej papierem. ciasteczka mogę się lekko „sypać”, pomagajcie sobie palcami. To nic nie szkodzi. Po upieczeniu będą zwarte.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut- mają się lekko zarumienić.
Wyjmujemy blaszkę z ciastkami i pozwalamy im wystygnąć.