Chleb rustykalny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kiedyś ten przepis znalazłam w necie. Zapisałam go sobie w pliku.
Jest wart każdego grzechu. Pochodzi z tej strony z moją lekką modyfikacją

Wymaga czasu: trzeba przygotować mu zaczyn, potem składać go, co 50 minut, następnie uformować i dopiero pozwolić dochodzić z piekarniku.

Co nam trzeba?

zaczyn:
-0,5 kg mąki chlebowej
-300 ml wody
-płaska łyżka soli
-2 łyżeczki drożdży instant

ciasto:
-700 g mąki chlebowej
-120g mąki żytniej razowej
-120g mąki pszennej razowej
-650ml wody
-2 płaskie łyżki soli
-7 g drożdży instant
garść żurawiny
2 łyżki ziaren słonecznika

 

Robimy!
Szykujemy zaczyn
Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h (najlepiej zrobić to wieczorem i rano zabrać się za resztę)
Następnie w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, w między czasie dodając powstały zaczyn.
Całość wyrabiamy około 10 minut, do uzyskania elastycznego, ale niezbyt luźnego ciasta. Na sam koniec dajemy żurawinę i słonecznik.
Można dolać odrobinę wody, gdy ciasto wydaje się zbyt „suche”.
Następnie w odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około godzinkę.
Po tym czasie ciasto  znów składamy, celem m.in. jego odgazowania.
Ponownie odstawiamy na godzinkę, po czym ponownie składamy.
Następnie pozostawiamy na kolejną godzinkę.
Po tym czasie formujemy nasz bochenek  i układamy na posypanej mąką powierzchni na około 1,5 godziny-odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.

Po tym czasie chlebek nadaje się do pieczenia (możecie porobić wzorki na wierzchu )-  wsadzamy go do nagrzanego na 220 stopni na około 40 minut.
Gdy lekko się zacznie rumienić (po około 20 minutach)  lekko uchylamy drzwi piekarnika  (można włożyć drewnianą łyżkę czy kawałek deski   coś między drzwiczki piekarnika).

I już!
Chlebek jest tak chrupiący i tak pyszny, że nie pożałujesz swego czasu!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi na “Chleb rustykalny”

Skomentuj brzuchomechanika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *