Dobrym sposobem na pyszny obiad są zapiekanki.
Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i można się zajadać
Przepis ze zdjęciami przed pieczeniem, gdyż po upieczeniu
została zjedzona i zapomniałam zrobić zdjęcia!
Taka była pyszna!
Co nam trzeba?
Mieszanka warzyw na patelnię- dowolna
średni brokuł
ok 150 g wędzonego łososia
5-6 plastrów wędzonego boczku
150g sera mozzarella w wiórkach
jogurt naturalny-300g
makaron rurki-250g
forma do pieczenia- u mnie okragła x 2
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Robimy!
Warzywa przygotowujemy na patelni – podduszamy do miękkości.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brokuł gotujemy w lekko osolonym wrzątku-10 minut wystarczy, studzimy i dzielimy na drobniutkie różyczki
Makaron gotujemy według przepisu.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni- wystarczy 3 minuty.
Szykujemy duża miskę
Wrzucamy do niej nasz wystudzony makaron,
mieszankę warzyw i podsmażony boczek. Mieszamy.
Zalewamy jogurtem naturalnym i dodajemy 1/3 sera.
Mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Wykładamy do formy(ja robiłam w dwóch płaskich), układamy główki brokuła, posypujemy wędzonym łososiem i posypujemy serem.
Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!