Bakaliowo-kawowe batoniki z kaszy kuskus

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Dziś zaproszę Was na pyszne batoniki, które pochodzą z bloga Sio smutki
Robiłam je dawno temu, ale dziś je odkopałam.
Zdecydowanie zasługują by wam je pokazać.
Moniko, dziękuję za przepis.

Już wiem co zrobię na dniach! Ponownie!

Co nam trzeba?

0,5 szklanki kaszy kuskus
0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
1 łyżka miodu
1 białko (z 1 jajka)
3 łyżki słonecznika
2 łyżki rodzynek
2 łyżki jagód goji
2 łyżki płatków owsianych

Robimy!

Kaszę kuskus zalewamy gorącą kawą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż kawa się wchłonie.

Studzimy.

Następnie dodajemy do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji. Możecie dorzucić jeszcze inne bakalie, orzechy jak wolicie.

Białko lekko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty.

Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyściełaną  papierem do pieczenia.

Rozsmarowujemy na grubość około 0,5 cm ja uformowałam prostokąt i wyrównałam dobrze górę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut,
a następnie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i podpiekamy
jeszcze  5 minut. Studzimy.

Kroimy w dowolne kształty- u mnie prostokątne batoniki.

Idealne do chrupania!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

8 odpowiedzi na “Bakaliowo-kawowe batoniki z kaszy kuskus”

Skomentuj Inga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×