Gorąca, gęsta i bardzo smaczna.
Pożywna zupa fasolowa – ukochana mojej córci!
Gdy pojawia się w menu mam gwarancję pełnego brzuszka moich dzieci!
Co nam trzeba?
2 solidne kości schabowe
3 litry wody
majeranek
400g suchej fasoli Jaś lub innej wedle upodobania- u mnie Kupiec
2 duże marchewki,
3 duże ziemniaki
300g kiełbasy dobrej jakości
sól, pieprz,
Makaron np. świderki
Trochę mąki do zagęszczenia
Robimy!
Dzień przed przygotowaniem zupy- wieczorem fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Rano wodę zlewamy.
Do garnka wlewamy 3 l wody, wrzucamy umyte kości schabowe i gotujemy.
Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, kiełbasę i fasolę, oraz 2 czubate łyżki majeranku.
Gotujemy około 1,5 godzinki i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Po około 2h gotowania fasola powinna być już miękka.
Dodajemy jeszcze łyżkę majeranku na koniec i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnuszku oddzielnie gotujemy makaron do miękkości.
Odcedzamy i dorzucamy do ugotowanej zupy.
Zupę zagęszczamy lekko mąką ( do słoiczka wlewamy trochę zupy, trochę zimnej wody i 2 łyżki mąki-trzęsiemy do połączenia- aby nie było grudek- jak będzie za gęsta papka dolewamy wody i wlewamy to do zupy).
Podajmy cieplutkie!!!
Smacznego!
Wygląda pysznie i zapewne też tak smakuję… niestety u mnie dzieci nie bardzo za taką zupą.. zupa nr.1 – ogórkowa z koperkiem 😉 Pozdrawiamy cieplutko 😉
Ogórkową lubi synek, a córcia głównie ta fasolowa!!
wyśmienita zupka 🙂