Zupa kalafiorowa z koperkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

W sklepach są teraz pachnące, nasze Polskie kalafiory. Warto zrobić z nich zupkę na jesienne chłody!

Co nam trzeba?
2  średnie kości schabowe z sporą ilością mięsa
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 cebula
Pół selera
Sól, pieprz, papryka czerwona słodka
1 średniej wielkości główka kalafiora
pęczek koperku
śmietana do smaku.

Robimy:
Kości schabowe przepłukujemy i  zalewamy wodą- 2-3 litry i gotujemy około pół godzinki.
Po tym czasie przecedzamy wywar przez sitko do drugiego garnka, aby pozbyć się szumowin i ewentualnych odłupanych kosteczek.
Gotujemy dalej kości i dorzucamy warzywa pokrojone w kosteczkę. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy drobno rozdzielonego kalafiora i gotujemy następne pół godziny.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, szczyptą papryki.
Podajmy z posiekanym drobno koperkiem.
Wybornie smakuje z kleksem śmietany.
Można także dodać ugotowane mięso!
Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
9Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *