Zielone skarby wczesnej wiosny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Wczesna wiosna budzi do życia wszelką zieleń.
Pośród traw kryją się prawdziwe skarby naładowane dobroczynnymi składnikami.
Mniszek lekarski i pokrzywa.
Warto podczas spaceru pozrywać trochę tego zielska dla zdrowia.
Jest tego dużo, za darmo i są ogólnodostępne.
Należy jednak szukać ustronnych miejsc, na pewno nie przy ruchliwej ulicy, gdzie kłęby ołowiu osiadają na czym się da.
Idealne miejsce to parki, lasy, pola ( ewentualnie popatrzcie czy psiaki nie załatwiają tam swoich potrzeb).
Dlaczego mniszek lekarski?
Jak donosi strona poradnikzdrowie.pl
Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, w liściach mniszka są flawonoidy, flenolokwasy, karotenoidy oraz potas, magnez, krzem i witamina C i witamina B. Zbieramy je wczesną wiosną i jeśli chcemy ususzyć robimy to w suchym, przewiewnym miejscu.Mniszek wykazuje bowiem silne działanie detoksykacyjne i  jednocześnie wspomaga odchudzanie.
Sałatka z młodych liści mniszka pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego jest polecana osobom nerwowym i nadpobudliwym. Liście mniszka zawierają bowiem dużo magnezu – pierwiastka, który działa uspokajająco.
Dzięki zupie z liści mniszka obniżymy poziom cukru i wyrównamy poziom białych krwinek we krwi. Z tego powodu zupa z dodatkiem liści mniszka jest polecana cukrzykom oraz osobom, które zmagają się z anemią.
Więcej możecie poczytać i znaleźć pod tym adresem:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/mniszek-lekarski-jaest-zdrowy-przepisy-na-potrawy-i-napoje-z-mlecza_41454.html

A dlaczego młoda pokrzywa?
Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.

Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Pokrzywa jest także pomocna m.in. w leczeniu dny moczanowej (artretyzmu). Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).

Co zawiera pokrzywa

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem.  To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.

Trzeba pamiętać, że zbiory  powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.Chroniąc się przed poparzeniem możemy ściąć całe pędy i pozostawić je aż zwiędną, tracąc nieprzyjemne właściwości parzące. Ważne jest, żeby każdy listek zrywać oddzielnie i uważać, żeby się ze sobą nie posklejały.
Suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu do czasu ,aż będą się nam kruszyć w rękach.
Więcej macie tutaj:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-kiedy-zrywac-jak-suszyc-pokrzywe-by-zachowac-wlasciwosci-lecz_41478.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html

Zachęcam do spróbowania! Samo zdrowie! Za free!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *