Żeberka w ciemnym piwie ze śliwką i żurawiną

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Nie wiem jak wy, ale ja lubię zjeść kawał dobrego mięsa. A żeberka uwielbiam!

Polecam Wam ten przepis, pysznie jest!

Co nam trzeba?
Kilogram żeberek ( ja wybieram jak najbardziej mięsne)
około 100g suszonej miękkiej śliwki
2 łyżki suszonej żurawiny
Mieszanka przypraw: po pół łyżeczki:
czosnek suszony, sól, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, majeranek, cukier
dodatkowo 100ml ciemnego piwa, łyżka oleju rzepakowego

Robimy!
Robomy marynatę: do głębokiej miski wlewamy piwo, olej i przyprawy, dosypujemy przyprawy. Mieszamy, dorzucamy śliwki i żurawinę.
Żeberka myjemy, tniemy na mniejsze kawałki (co dwa żeberka) i wrzucamy do marynaty, obracamy, mieszamy i odstawiamy na 12h. Najlepiej na noc.
Żeberka wykładamy do brytfanki polewając marynatą,
układając śliwki i żurawinę na mięsie.

Pieczemy około 1 h 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
System góra/dół
W czasie pieczenia dwukrotnie obrócić i polać sosem.
Pyszne żeberka smakują wyśmienicie z ziemniakami i ogórkiem kiszonym!

Print Friendly, PDF & Email
14Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *