Kasza bulgur-ostatnimi czasy przeżywa odrodzenie i wielki boom!
Posłuchajcie zatem co to za kasza:
Jak donosi poradnik zdrowie jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada kasza bulgur.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny. Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej – bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). Jest także najmniej kaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, podczas gdy kasza manna 88 kcal, a kuskus 112 kcal. Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu – jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka (dane: USDA National Nutrient data base).
Więcej możecie poczytać pod tym linkiem:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Zatem kochani- kupować, jeść na wszelkie sposoby!
Na przykład tak jak u mnie, w formie kotlecików!
Co nam trzeba?
150 g suchej kaszy bulgur-ja kupiłam Melvit
450 ml wody
sól-łyżeczka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
olej rzepakowy lub winogronowy
dowolne przyprawy:
u mnie sól-pół łyżeczki , pieprz-szczypta, papryka słodka- szczypta, lubczyk szczypta, 1/3 łyżeczki curry.
Robimy
Kaszę bulgur-150g zalewamy lekko osolonym wrzątkiem-450ml. Następnie gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy jeszcze około 10 min aż napęcznieje-pod przykryciem!
Napęczniały bulgur lekko studzimy.
Jajko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z kaszą.
Dodajemy obydwie mąki i dobrze mieszamy. Jak wyjdzie wam za mocno kleiste to dodajcie jeszcze mąki.
Ale troszkę, bo kotlety wyjdą za twarde.
Dodajmy przyprawy (wcześniej wymieszane ze sobą w miseczce).
Wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia-2-3 minuty z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym i zajadamy ciepłe!
Pyszne z ketchupem lub śmietaną.
Pasować będzie sos czosnkowy.
Ps. Jak ktoś woli lżejszą wersje to kotleciki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut w 180 stopniach-w piekarniku-już nagrzanym–ja tak zrobiłam wersję dla siebie 🙂
dzisiaj będe próbowała zrobić 😀
Pycha!
Polecam kotlety jaglano mięsne
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/08/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-mielonego.html
Takie kotlety to dla mnie nowość, ciekawe jak smakują, muszę wypróbować.
zapraszam:
http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/search/label/dania%20mi%C4%99sne
Pyszne ! Zapraszam na gulasz z ciecierzycą
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/gulasz-z-ciecierzyca.html
pozdrawiam
Bardzo fajne 🙂
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
uwielbiam różnego rodzaju kasze 🙂 Twoje kotlety są wyśmienite 🙂 zobacz inne dania z kasz
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kasza+bulgur+przepisy
pyszne musi być, a ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
brzmi apetycznie:) a jeśli mowa o kaszy bulgur to polecam bardzo smaczną sałatkę z tej kaszy i suszonych pomidorów:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/143-100126-salatka_z_kaszy_bulgur_i_suszonych_pomidorow.html
w SLD chłopaki nie płaczą gdy kandydatki-kobiety się (roz)kraczą…http://www.almoc.pl/img.php?id=3395
kotlety z takiej kaszy to znakomity pomysł, zobacz też nasze zdrowe kotlety z brokuła
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/kotlety-brokuowe-z-jajkami.html
kotlety z takiej kaszy to znakomity pomysł, zobacz też nasze zdrowe kotlety z brokuła
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/kotlety-brokuowe-z-jajkami.html
Nie słyszałem o tej kaszy, ale wydaje się być świetnym składnikiem na obiad 😀
http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/
Polecam smaczne kotlety
http://www.przepismamy.pl
Może się przyda: Dogmat o błonniku – http://www.stachurska.eu/?p=925 .
O jaki fajny pomysł na przekąskę do pracy i dodatek do dania, a nawet samodzielne danie. Bulguru z vermicelli jeszcze nie spotkałam, a szkoda.
Była akcja w Biedronce. Mam nadzieję, że się powtórzy, bo ciężko dostać
CIEKAWE DANIE;)APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ.. TAKICH JESZCZE NIE ROBIŁAM…ZAPRASZAM NA ”PULPECIKI JAGLANE W SOSIE POMIDOROWO-FASOLKOWYM”
POZDRAWIAM!
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-gotowac-kasze-jaglana-pulpeciki-z.html
Rewelacja, pyszne i zdrowe danie na obiad. Ta trzymaj. Polecam też
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Bardzo fajne kotlety, ja ostatnio robiłam kotlety siekane z kurczakiem
http://bulkazchlebem.pl/kotlety-siekane-z-kurczakiem
ta jasne i na te kotlety wychodzi półtorej łyżki soli…. pozdro mega zdrowe ^^
tej soli się nie je łyżkami-jest do osolenia wody. do smaku jest pół łyżeczki. 😉
Wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Polecam do takich cudów używać produktów EKO i BIO z certyfikatami. Będą na pewno jeszcze lepsze 🙂 http://www.przystanekpozdrowie.pl
przepis zapisuje, świetnie się sprawdzi na piątkowe danie obiadowe
zapraszam również do mnie
http://elwirski.blogspot.com/
A cóż to są te,, nitki,, w tej kaszy…? Też kupiłam bulgur ale tych nitek nie ma…..
to makaron ryżowy vermicelli. był w opakowaniu kaszy Melvit.