Zapiekanka mięsno-ryżowa z orzełkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zapiekanka tak sycąca, tak smaczna, że na 2 dni mieliśmy obiadek zapewniony!
Dodatek Fasoli orzełek od Cenos to idealna kompozycja
To wy­jąt­ko­wa czer­wo­no­-bia­ła fa­sol­ka, któ­ra swo­im wy­glą­dem i sma­kiem uroz­ma­ici wie­le dań. Jest do­sko­na­łym źró­dłem biał­ka i błon­ni­ka, za­wie­ra tak­że że­la­zo i wapń

Przepis jest mój, autorski.

Co nam trzeba?
200 g fasoli orzełek
2 paczki ryżu
600g mięsa mielonego drobiowego
100g przecieru pomidorowego
2 jajka
100g bułki tartej lub otrębów pszennych
przyprawy: płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka curry, pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki tymianku , pół łyżeczki ostrej papryki
Na wierzch sos: 100ml podgrzanej śmietanki 12%+ jajko + szczypta soli  i pieprzu czarnego. wymieszać dokładnie
Plastry sera-około 10

Robimy!
Fasolę moczymy całą noc.
Zlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości, około 40-50 minut
w tym czasie gotujemy także ryż w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z ryżem, jajkami i przyprawami, dodajmy koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą/ otręby  Mieszamy dokładnie i dodajemy naszą fasolę.
Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy naszym sosem i układamy na wierzchu plastry sera.
Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
Idealne z sosem czosnkowym
Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *