Zapiekana kasza jaglana z truskawkami i słonecznikiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Ostra na Słodko kolejny raz pokusiła mnie swym przepisem! <3 Moja inspiracja!
http://ostra-na-slodko.pl/2014/06/10/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami-na-oleju-rzepakowym/
Jak to ja, zmodyfikowałam, dodałam coś nie coś innego i mam swoją Latosiową wersję!

Co nam trzeba?
1 szklanka kaszy jaglanej
3 łyżki oleju
6 łyżek cukru
3 jajka
twaróg- kostka 250g
200 g truskawek
100g słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Robimy!!

Kaszę przepłukujemy i zalewamy w garnku zimną wodą , odpowiednio na szklankę kaszy 2 szklanki wody-lekko solimy i gotujemy do miękkości-około 20-25 min. Studzimy

Jajka myjemy i oddzielamy  żółtka od białek

Żółtka ucieramy z olejem   i 3 łyżkami cukru- do uzyskania jednolitej konsystencji

Białka ubijamy na sztywną pianę , dodając szczyptę soli i dodajemy do ugotowanej kaszy.

Twaróg kruszymy do miski i dodajemy do niego nasze utarte  żółtka. Ucieramy do jednolitej masy.

Kaszę z białkami dzielimy na 2 części:
1-do jednej z nich dodajemy nasz utarty twaróg
2- druga zostawiamy bez zmian

Foremkę do zapiekania lekko natłuszczamy i wykładamy część 1.

Na wierzch rozrzucamy połówki truskawek, zasypujemy słonecznikiem i płatkami migdałowymi

Na wierzch kładziemy resztę kaszy i posypujemy pozostałymi 3 łyżkami cukru.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 30 minut

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Zapiekana kasza jaglana z truskawkami i słonecznikiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *