Wołowina po chińsku z woka -KONKURS Z Ballarini!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dzisiejsza propozycja to klasyk.
Niby wykwintne, ale wcale nie trudne!

Ale gdyby nie mój kochany WOK BALLARINI, pewnie nie poszłoby tak gładko.
W nim wszystko się pięknie pichci! Nie przywiera, co dla mnie bardzo ważne!

Ta propozycja obiadowa zaspokoi głód w iście wybitnym smaku.

Co nam trzeba?
0,5 kg wołowiny-najlepsza polędwica, ale udziec wołowy także super
opakowanie warzyw: mieszanka chińska
przyprawy: płaska łyżeczka curry, poł łyżeczki: pieprzu ziołowego, tymianku, kolendry, ostrej papryki.
sól na koniec gotowania-pół łyżeczki
WOK
łyżeczka oleju rzepakowego

Robimy!
Wołowinę myjemy, osuszamy i tniemy na kosteczkę.

Wok rozgrzewamy i wlewamy łyżeczkę oleju.


Mięso wołowe chwilkę obsmażamy z każdej strony-ruszamy raz po raz wokiem.
Po około 10 minutach dodajmy nasze warzywa.

Podlewamy 100ml wody, przyprawy i dusimy pod przykryciem około 40 minut.


Odkrywamy pokrywkę i zwiększamy stopień palnika.
Ja na indukcji robię na 6, potem zwiększam na 8
Często podrzucając naszą potrawę smażymy jeszcze około 5-10 minut.


Dosalamy szczyptę do smaku.
Smacznego!

******************************************************************
KONKURS!!!   WOK   BALLARINI MOŻE BYĆ TWÓJ!!!
******************************************************************

Ten cudny WOK trafi do kogoś z WAS.
Wspaniale, prawda?
Warto powalczyć! Zapraszam!

WYSTARCZY:

Pod TYM postem:

Zaproponuj swoje danie z WOKA.
Podpisz się koniecznie Imieniem i Nazwiskiem

Jedna osoba może dodać dowolną ilość propozycji!

Możesz podesłać z mi także zdjęcie, zamieszczę je w albumie na facebooku,
adres e-mail: latosiowy-dom@wp.pl

Miło mi będzie , jak polubisz nasze fanpage:
Latosiowy -dom
Włoski przepis na życie
STUAB i
Zwilling

Miło mi będzie także,  jak udostępnisz post na facebooku/ google i zaprosisz znajomych do zabawy!

Na Wasze propozycje czekam od dziś:  03 LUTEGO do 17 LUTEGO do godz.  24.00 Macie 15dni!
Zwycięzcę wyłonię w ciągu 7 dni i poproszę o dane do wysyłki!
Gdy wybrana osoba się nie zgłosi, wybiorę kolejną.
Udanej Zabawy! Zapraszam każdego do udziału i czekam na Wasze pyszności

Konkurs organizowany jest przez Latosiowy-dom wraz z firmą Ballarini i biorąc udział zgadzasz się na w/w zasady.

WYNIKI!!!
Pokazaliście mi takie cuda, że od kilku dni tylko się oblizuję…
Dziękuje Wam! Jesteście fantastyczni!
Wybór nie dawał mi żyć… biłam się pomiędzy 3 propozycjami, ale nagrodziłabym wszystkie!
Szukałam dania, które mnie zaskoczy! Ale i będzie miało w sobie to coś, co lubię…
I najbardziej zaintrygowało mnie to danie:
„curry z orzechów nerkowca, słodkich ziemniaków i tofu”.
Podziałało na moją wyobraźnię i kubki smakowe!
Dlatego nagroda wędruje do:
Laury Przybyła

Gratuluję i czekam 7 dni na maila od Ciebie!

Po tym czasie wybieram kolejną osobę!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

29 odpowiedzi do “Wołowina po chińsku z woka -KONKURS Z Ballarini!!!”

  1. TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

    Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)).

    ~~SKŁADNIKI~~
    filety z piersi kurczaka 2 szt.
    warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )
    pieczarki 4-5 szt.
    mała cebula 1 szt.
    sos sojowy ciemny 2 łyżki
    pieprz do smaku
    bulion warzywny 1 szkl.
    makaron ryżowy 1 op.
    natka pietruszki lub kolendra do posypania
    olej ryżowy 2 łyżki

    ~~METODA ~~

    Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
    Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i wyłączyć gaz.
    Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem.

  2. KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Z WOKA

    Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki.

    Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej na noc, ale jeżeli ktoś nie ma czasu to, to nie jest konieczne. Aby kurczak był smaczny nie potrzeba zbyt wiele. Sam sos sojowy idealnie zamarynuje mięso. Jednak dla odrobiny słodkości najlepiej dodać troszkę miodu i pieprzu. My najlepiej lubimy kurczaka z ostrym sosem, który przygotowuje sama. Jest to świetny sos, który można zamknąć w słoiczku i zagotować, wtedy dłużej postoi. Zatem zapraszam na pysznego kurczaka !

    SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
    filety 3 szt.
    miód 1 łyżka
    sos sojowy ciemny 2 łyżki
    pieprz 1/3 łyżeczki
    przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki

    bulion drobiowy ciepły 300 ml.
    papryka czerwona 1/2 szt.
    papryka zielona 1/2 szt.
    papryka żółta 1/2 szt.
    cebula 1/2 szt.
    marchew 2 małe szt.
    brokuł kilka różyczek
    dymka cebuli 1 szt.
    pieczarki 2 szt.
    kapusta pekińska 3-4 liście
    olej ryżowy do smażenia
    Sos słodko- ostry:
    papryczka chili 1 szt.
    marchew 1 mała szt.
    woda 1/3 szkl.
    sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki )
    ananasa 3 krążki ( może być z puszki )
    ocet 1 łyżeczka
    cukier 2 łyżki
    sól 1 szczypta
    ketchup łagodny 1 łyżka
    Dodatkowo:
    makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe
    cebula prażona do posypania
    METODA:
    Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc.
    Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski.
    Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy papryki, brokuł, marchew i kapustę na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zaczną się przypiekać wlewamy bulion i dodajemy kurczaka z pieczarkami ( te wszystkie czynności wykonujemy na wysokim gazie ). Bulion ze wszystkimi składnikami gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ).
    Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem.
    Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami. Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut. Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli i prażoną cebulką.

  3. Stir-fry z łososiem i masłem orzechowym

    Składniki na 2 porcje

    200 g filetu z łososia bez skóry
    kilka łyżek marynaty teriyaki
    80 g groszku cukrowego
    1 mała marchewka
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1/2 małej papryczki chilli
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    2 porcje suchego makaronu udon
    2 łyżki masła orzechowego
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

    Łososia kroimy w dość spora kostkę 3×4 cm. Przekładamy do miseczki, dodajemy 4-5 łyżek marynaty, delikatnie mieszamy, by pokryć łososia marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
    Groszek myjemy, marchewkę obieramy i kroimy w zapałkę. Paprykę kroimy w dość cienkie paski, każdy z nich kroimy na 2 części w poprzek.
    Chilli drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki.

    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek i chilli i smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy łososia, zaraz po nim groszek i marchewkę, smażymy 2 minuty, cały czas mieszając, by składniki nie przypaliły się.

    Do woka wrzucamy paprykę i dodajemy sos sojowy oraz masło orzechowe. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i smażymy, by sos i masło pokryły wszystkie składniki. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Wykładamy na 2 talerze/do miseczek.
    Danie posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

  4. Makaron ryżowy po europejsku

    Makaron ryżowy z domowym pesto z bazylii i prażonego słonecznika z włoskim serem długodojrzewającym, gotowanymi brokułami i tuńczykiem z wody, z lekką nutą sosu sojowego. Całość posypana garścią liści świeżej bazylii.

  5. Moja propozycja to RYŻ PO HISZPAŃSKU Z CHORIZO:)

    Danie jest bardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:).

    150g chorizo
    200g suchego ryżu
    1 papryka czerwona
    10-15 oliwek zielonych
    200ml przecieru pomidorowego
    1 duża cebula
    1/2 szklanki groszku konserwowego
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

    1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę.
    2. Chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki.

  6. WIEPRZOWINA SŁODKO KWAŚNA 🙂
    Nie ma chyba chińskiej restauracji, w której nie serwuje się chrupiącej wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym. Jest to danie znane na całym świecie

    250g wieprzowiny (polędwicy, karkówki lub szynki)
    olej do głębokiego smażenia
    2 łyżki oleju
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    ½ małej czerwonej papryki, pociętej na kawałki
    ½ małej zielonej papryki, pociętej na kawałki
    ½ cebuli, pociętej w piórka
    1 plasterek ananasa z puszki, pociętego na kawałki
    kilka grubych szczypiorków, pociętych na kilkucentymetrowe kawałki
    sos:

    2 łyżki keczupu
    1 łyżka sosu śliwkowego
    ½ łyżki Worcestershire sauce
    1 łyżeczka octu ryżowego
    ½ łyżeczki sosu ostrygowego
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki wody
    ¼ łyżeczki oleju sezamowego
    1 łyżeczka skrobii kukurydzianej (lub mączki ziemniaczanej)
    marynata:

    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka skrobii kukurydzianej (lub mączki ziemniaczanej)
    ½ łyżeczki wina Shaoxing (lub sherry)
    panierka:

    ½ szklanki mąki
    ¼ szklanki skrobii kukurydzianej (lub mączki ziemniaczanej)
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    1 białko jajka
    1/3 szklanki (80ml) wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    przygotowanie:

    Zmieszaj składniki marynaty, wymieszaj z pociętym na nieduże kostki mięsem i odstaw na 15 minut.

    Zmieszaj wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj zamarynowane mięso i dokladnie wymieszaj tak by wieprzowina była równo pokryta panierką.

    Podgrzej sporą ilość oleju w woku (około 5 do 7 cm) do temperatury 175o C. Delikatnie wkładaj mięso do oleju i jeżeli kostki są sklejone, natychmiast je rozdzielaj drewnianą łyżką. Smaż mięso aż będzie lekko brązowe (panierka powinna być chrupiąca). Jeżeli mięsa będzie dużo, smaż je na 2 razy. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupką panierkę, smaż mięso 2 razy (po pierwszym razie należy ponownie podgrzać olej).

    Odłóż mięso na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu.

    Wylej olej lub zachowaj do następnego przepisu.

    Zmieszaj składniki sosu.

    Podgrzej 2 łyżki oleju w woku na dużym ogniu. Dodaj czosnek i smaż mieszając aż się zabrązowi. Dodaj papryki, cebule, ananasa i szczypiorek. Zamieszaj składniki kilka razy i dodaj sos.

    Jak sos zgęstnieje, dodaj wieprzwinę i smaż mieszając aż wszystkie składniki równo pokryją się sosem.

    Podawaj niezwłocznie. Najlepiej smakuje z ryżem.

  7. Makaron Udon z kurczakiem na ostro 🙂
    Składniki:

    300 g piersi z kurczaka
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 opak. makaronu Udon
    kawałek imbiru
    2 papryczki chili w zalewie
    2 łyżki oleju kokosowego
    1 cebula
    1/2 pora
    2 duże ząbki czosnku
    50 g marynowanych kolb kukurydzy
    50 g kiełek soi w słonej zalewie
    2 łyżki sosu ostrygowego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru
    kolendra

    Przygotowanie:
    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić sola i pieprzem a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Smażyć na głębokim tłuszczu partiami. Następnie ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

    Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 8 min. Odcedzić, zalać zimną wodą i przełożyć do miski.

    W woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, pora pokrojonego w talarki, posiekany drobno imbir oraz czosnek pokrojony w paski. Dodać papryczki pokrojone w paski i chwilę przesmażyć. Dodać kukurydzę i kiełki soi i smażyć jeszcze przez chwilę (3-5 min).

    Do warzyw dodać sos sojowy, sos ostrygowy oraz cukier. Dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Całość delikatnie połączyć z ugotowanym makaronem i posypać posiekaną kolendrą.

  8. PENNE ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA
    Szybki, pożywny i smaczny pomysł na nieskomplikowany obiad 🙂

    Składniki na 4 porcje:

    1 paczka makaronu penne [500g]
    1 paczka mrożonego szpinaku siekanego [450g]
    1 opakowanie serka ricotta [250g]
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego – do smażenia
    sól, pieprz czarny – do smaku

    Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia – ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej.

    Rozmrożony szpinak wrzucić na wok na rozgrzany olej. Podsmażyć do odparowania większości wody.

    Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę – jeśli jest świeży, można przecisnąć go przez praskę. Dorzucić do szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć – pilnować, aby czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku.

    Dołożyć serek ricotta i dokładnie wymieszać z resztą. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć.

    W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania – ja preferuję przy tym daniu penne. Odcedzić na sitko, zostawiając trochę wody na dnie w garnku. Sitko z makaronem położyć na garnek, tak by woda z jego wnętrza parowała i utrzymywała makaron w cieple – w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego.

    Makaron przełożyć z sita do podsmażonej zawartości woka. Całość dokładnie wymieszać.

    I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem 🙂

  9. Potrawka z kury i czterech warzyw
    Pan Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! 😀

    Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party – znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać z pidżamy w strój codzienny. Nagle zamek zgrzyta w drzwiach, trzaskają drzwi – oto z impetem Pan Mąż wkracza w domowe pielesze! Po czym natychmiast zjawia się w kuchni i prezentuje dumnie zdobycz okazałą, mówiąc: „Kura po mnie chodziła ostatnio, więc upolowałem! Zrobisz na obiad, co?”. I włącza żałośnie urocze spojrzenie nr 10 – zawsze się na nie nabiorę, o żesz szlag… Po czym oddaje mi w ręce opakowanie 500g piersi z kurczaka, „upolowane” w pobliskim markecie w trakcie powrotu z pracy…

    No i niech ja spróbuję powiedzieć mu nie! Pan Mąż upolował, sytą strawę z efektów polowania Pani Żona musi zrobić! W myślach natychmiast włączyła mi się panika – bo wiem, że w lodówce mocne braki – ale z pełnym przekonaniem odpowiadam: „Zrobię!” I natychmiast nurkuję w czeluście lodówki, by wyłuskać z niej przydatne resztki. Klapnięte pomidory – są! Pomarszczona papryka – będzie! garść albo i dwie nie pierwszej świeżości zielonej fasolki szparagowej – odnalezione! Ostatnia cebula z kosza z warzywami – wyłuskana!

    Co z tego zrobić, głowię się… Błysnęła znienacka myśl: „Potrawkę z kury i czterech warzyw zrobię!” Jak pomyślałam, tak uczyniłam i w efekcie uraczyłam Pana Męża pysznym, choć resztkowym, błyskawicznym obiadem!

    Składniki dla 3 mocno głodnych osób – znaczy najadł się Pan Mąż, Pani Żona, i jeszcze zostało na później:

    1 podwójna pierś z kurczaka – duża
    1 cebula – średnia
    3 pomidory – średnie
    1 czerwona papryka – duża
    2 garście zielonej fasolki szparagowej
    1/2 szkl. soku pomidorowego
    2 łyżki oleju – do smażenia

    MARYNATA DO MIĘSA:
    przyprawa do kurczaka
    pieprz cytrynowy
    sól
    curry
    Sos kebab-gyros ostry

    PRZYPRAWY DO POTRAWKI:
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1 lyżeczka czosnku granulowango
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżka sosu worcestershire
    1 łyżka sosu kebab-gyros ostry

    Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obsypać przyprawami i wycisnąć kleks Sosu kebab-gyros ostry. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.

    Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić w 3cm kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki.

    Na wok na rozgrzany olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć na talerz i odstawić na bok.

    W międzyczasie ugotować w małym garnku z posolonym wrzątkiem na półtwardo pokrojoną fasolkę szparagową. Odcedzić i zostawić chwilowo na sitku.

    Do tłuszczu jaki pozostał w woku ze smażenia kurczaka dolać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dołożyć paprykę pokrojoną w kawałki i chwilę smażyć. Dorzucić pokrojonego pomidora i chwilę podsmażać. Dołożyć ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić chwilę na małym ogniu, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik.

    Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego 🙂

  10. Ko-ko-ko (z) kury 😉
    czyli kurczak kokosowy z nutką curry

    Składniki:

    800 g filetu z kurczaka
    3 saszetki ryżu
    1 puszka mleczka kokosowego
    100 g śmietany 18%
    400 ml bulionu drobiowego z kostki
    1 duża cebula
    szczypiorek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty curry
    100 g wiórków kokosowych
    łyżka masła
    łyżka sosu imbirowego

    pieprz
    sól
    curry (duuuużo)
    cukier
    cynamon
    kardamon
    imbir (duuużo)
    tymianek
    cząber (opcjonalnie)
    kwasek cytrynowy (szczypta)

    3 łyżki mąki
    2 łyżki wody

    marynowana cebulka perłowa

    Przygotowanie:

    Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. 😉 Dosiekać trochę szczypiorku.

    Łyżkę masła rozgrzać na woku, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak niechaj bulgocze przez 5-7 minut. 😉

    Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.

    Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go w woku masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.

    Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).

    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną. 🙂

  11. LECZO z ryżem

    2 papryki
    3 pomidory
    3 cebule
    20 dag cukinii
    30 dag kiełbasy lub innego mięcha 😉
    sól
    pieprz
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    słodka i ostra papryka mielona
    Vegeta
    łyżka koncentratu pomidorowego
    ryżu do woli 😉

    Paprykę trzeba umyć i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i obrać, a następnie pokroić w ćwiartki, a cukinię w kostkę.
    Poszatkowaną cebulę poddusić na oleju w woku, podsmażyć z nią przez 5 minut kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę, a potem dorzucić paprykę i pomidory i dusić przez około 25 minut, a następnie dodać cukinię, podlać odrobiną wody, dodać przyprawy (OSTROŻNIE Z CHILI!) i koncentrat.

    Całość dusić jeszcze około 30 minut. Dodać roztarty czosnek, podgrzewać jeszcze kilka minut i odstawić do ostygnięcia.

    Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Ot, cała filozofija… 😉

  12. Polędwiczki w chrupiącej panierce z warzywami w sosie słodko kwaśnym 🙂

    Składniki:
    1. 500g polędwiczki wieprzowej
    2. 3 cebule
    3. Papryka czerwona
    4. Średnia cukinia
    5. 2 papryczki jalapeno
    6. Łyżka mąki ziemniaczanej
    7. 10 łyżek wody
    8. Olej do smażenia
    Sos:
    1. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2. 2 łyżki octu
    3. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    4. 4 łyżki brązowego cukru
    Panierka:
    1. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2. 2 jajka
    3. 4 łyżki wody
    4. 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania:
    1. Przygotowujemy panierkę: Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w misce.
    2. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do ciasta i odstawiamy na 20 minut.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w trójkąty. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Ostre papryczki myjemy i bardzo drobno kroimy.
    4. W woku z rozgrzanym olejem smażymy około 10 minut cebulę z papryką. Dodajemy ostre papryczki i cukinię. Mieszamy.
    5. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i dodajemy do woka z warzywami. Dokładnie mieszamy.
    6. Mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Usmażone mięso dodajemy do sosu i mieszamy.
    7. Gotowy sos podajemy z ryżem.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska

  13. Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun.

    Ja i dania azjatyckie?
    Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany – nie przedzie.
    Chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie.
    Udało się.
    Obiad wyszedł rewelacyjny, idealnie skomponowany w smaku i dodatkowo – bardzo szybki w przygotowaniu.
    Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka!

    (4-5 porcji)
    500g mięsa mielonego
    1 marchewka
    1 cebula
    125g makaronu mie (lub innego chińskiego)
    15g grzybów mun
    1/2 pęczka natki pietruszki
    Dodatkowo:
    1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku)
    sos sojowy
    sól, pieprz (opcjonalnie)
    Ponadto:
    olej do smażenia (użyłam oleju do woka – z ryżu i chili)

    Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki.
    Do rozgrzanego woka wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso mielone, które mieszając – należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
    (W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.)
    Dodać cebulę oraz marchewkę.
    Całość przemieszać, przykryć i smażyć około 10 minut.
    W międzyczasie ugotować makaron – wg przepisu z opakowania, natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną.
    Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości woka.
    Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem.
    (Należy uważać, aby nie przesadzić z ostrością potrawy.)
    Danie odrobinę poddusić i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

  14. Żeberka kruche na słodko
    Składniki
    0,5 kg żeberek wieprzowych
    0,5 kg żeberek wieprzowych wędzonych
    5-6 ziemniaków
    5 łyżek cukru
    3 łyżki oleju
    sos sojowy
    pieprz czarny
    sól
    100 ml wódki
    1-2 cebule
    rosół (może być z 1 kostki)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 ząbki czosnku

    surowe żeberka umyć osuszyć i podzielić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć w woku. Dodać wędzone żeberka podzielone na części i chwilę podsmażać. Dodać 1,5 szklanki wody, cebulę pokrojoną w pióra, czosnek, cukier, 1 łyżkę wódki i sos sojowy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 40 min. Dodać ziemniaki przekrojone na pół, rosół. Gotować pod przykryciem na większym ogniu ok. 40 min. Ponownie doprawić sosem sojowym, wódką ewentualnie odrobiną cukru i soli. Można jeszcze doprawić sosem słodko pikantnym tao tao i pieprzem. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do zagęszczenia sosu. Jeśli gotujemy wystarczająco długo można nie dodawać mąki ziemniaczanej, ale czas przygotowania wydłuża się do prawie 2h i wtedy należy również zwiększyć ilość wody i rosołu.

  15. Kori pakistańskie

    1kg skrzydełek
    Puszka czerwonej fasoli
    Puszka cieciorki
    Trochę mrożonego groszku
    2 Puszki pomidorów w kostce
    4 duże cebule
    3ząbki czosnku
    Sól,pieprz do smaku
    Łyżeczka garam masali, kolędry w ziarenkach, curry,
    Pół łyżeczki chilli
    Olej

    Cebule kroimy w piórka, w woku podgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Czosmek kroimy w drobna kosteczkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podmazamy az cebula bedzie szklista. Skrzydelka kroimy na części. Wrzucamy do cebuli i dalej smażymy. Fasole i cieciorke opłukujemy z zalewy.Dorzucamy groszek mrożony. Wrzucamy do woka zalewamy pomidorami z puszki i dusimy ok 30 minut po tym czasie gdy bedzie gęste mozna dodać wody. W miedzy czasie dodajemy przyprawy,kolędre przed wrzuceniem do woka miazdzymy między rękami. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze trochę. Podajemy z ryżem.
    *Dla mniejszej pikantnosci warto dodać jogurtu naturalnego.

  16. Moja kolejna propozycja na danie z woka to zasmażana fasolka szparagowa po chińsku 🙂

    Składniki:
    1. 500g fasolki szparagowej
    2. 2 papryczki jalapeno
    3. Papryka zielona
    4. 50g mielonej wieprzowiny
    5. Pół łyżeczki pieprzu cayenne
    6. Pół łyżeczki soli
    7. 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    8. 2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    1. Olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Do woka z rozgrzanym olejem przekładamy ugotowaną fasolkę i podsmażamy.
    2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy.
    3. Umyte i osuszone ostre papryczki drobno kroimy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Papryki dodajemy do mięsa. Dusimy około 15 minut.
    4. Sos sojowy wymieszany z miodem wlewamy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy.
    5. Usmażoną fasolkę szparagową i mięso z dodatkami łączymy i delikatnie mieszamy.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska

  17. Curry z kurczaka i dyni z ryżem jaśminowym
    * filet z kurczaka – 200 g
    * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt
    * dynia hokkaido – ok. 150 g
    * duża cebula – 1 szt
    * czosnek – 2-3 ząbki
    * mleko kokosowe – 250 ml
    * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka
    * papryczka chili – 1 szt
    * trawa cytrynowa – 1 szt
    * świeży imbir – 1 cm
    * liść kaffiru – 2 szt
    * kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku
    * sos sojowy – do smaku
    * cukier kokosowy – 1 łyżeczka
    * olej kokosowy – 1 łyżka
    * śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
    * limonka
    * świeża kolendra
    + ryż jaśminowy
    Wykonanie:
    W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum.
    Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach.
    Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
    Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą.
    Posypujemy orzeszkami pinii i gotowe!
    Smacznego!

  18. Żeberka po chińsku z powidłami.

    SKŁADNIKI:

    żeberka
    powidła śliwkowe
    2-3 łyżki miodu
    czosnek
    kawałek imbiru
    papryczka chili
    kilka kropel octu balsamicznego
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki sosu rybnego
    oliwa z oliwek

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Papryczkę chili kroimy w plasterki, bardzo drobno kroimy czosnek i ścieramy korzeń imibru.

    2. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki z kością. W miseczce doprawiamy je miodem, oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sosem rybnym oraz sojowym. Po czym dodajemy pokrojone chili, czosnek oraz imbir. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

    3. Następnie odsączone żeberka smażymy na Woku po 5-7 minut z każdej strony.

    4. Woka przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Gotowe! Smacznego:)

  19. Karkówka na woka dzisiaj wpada i z kolegami smakami Waszymi zawłada. Cienkie plasterki w wodzie pod przykryciem dusimy a w między czasie pieczarki, cebulę, ananasa i ogórki kiszone kroimy. Z tego nasz słodko ostro kwaśny sos powstanie i waszym ulubionym przysmakiem się stanie. Wszystko do wody i mięsa wrzucamy i na ostro czosnkiem i papryką doprawiamy. A teraz sos robimy moi mili żebyście zdziwieni nie byli. Mieszamy keczup w miseczce i dodajemy wody z ogórków po troszeczce, W proporcjach 2:1 chyba, że inaczej lubisz koleżanko – kolego . Wszystko na małym ogniu około godzinki dusimy i przecudnym bukietem smaków się cieszymy. To taka moja wariacja z karkówką po żydowsku z ananesem i czosnkiem po troszku.

  20. Tym razem proponuję przepis na pyszne i aromatyczne klopsiki w orientalnym sosie 🙂

    Składniki:
    Klopsiki:
    1. 0,5 kg mięsa mielonego
    2. Jajko
    3. Łyżka bułki tartej
    4. Łyżka czerwonej pasty chili
    5. Pół łyżeczki kurkumy
    6. Łyżka ciemnego sosu sojowego
    7. Pół łyżeczki soli
    8. 2 łyżki wody
    9. Pół łyżki mąki ziemniaczanej
    10. Olej do smażenia
    Sos:
    1. 5 ząbków czosnku
    2. Puszka krojonych pomidorów
    3. Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    4. Łyżka czerwonej pasty chili
    5. 1,5 łyżeczki brązowego cukru
    6. Ostra czerwona papryczka jalapeno
    7. Zielona papryka
    8. Średnia cukinia
    9. Pół szklanki wody
    10. 3 łyżki oleju

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    KLOPSIKI:
    1. Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pastę chilli, sos sojowy, wodę, mąkę ziemniaczaną, kurkumę i sól.
    Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    2. Z masy formujemy małe kulki i smażymy w woku z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

    SOS:
    1. Do woka z rozgrzanym olejem dodajemy pomidory z puszki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę chili, wodę i brązowy cukier. Mieszamy.
    2. Ostrą papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
    3. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę.
    4. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    5. Warzywa dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
    6. Do sosu wkładamy klopsiki i delikatnie mieszamy.
    7. Danie podajemy np. z ryżem.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska

  21. Moja propozycja to tajskie noodle!

    Składniki:

    – duża cebula
    – 2 czerwone papryki
    – duża marchew
    – 2 ząbki czosnku
    – łyżka oleju kokosowego
    – 2 łyżeczki curry
    – pół łyżeczki kminu rzymskiego
    – szczypta pieprzu cayenne oraz zwykłego pieprzu
    – 3 szklanki bulionu
    – pierś z kurczaka
    – puszka mleczka kokosowego
    – garść kolendry
    – połowa małej cytryny
    – opakowanie noodli do ramen

    1. W woku na oleju kokosowym smażyć do miękkości (ok. 10 min.) pokrojone w kostkę cebulę i papryki, poszatkowany czosnek oraz pokrojoną w małe i cienkie paski marchew.
    2. Dodać przyprawy.
    3. Odczekać kilka minut. Warzywa zalać bulionem. Po chwili dodać mleczko kokosowe.
    4. W międzyczasie w 180 stopniach upiec pierś z kurczaka (ok. 15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony).
    5. Kurczaka odrywać kawałeczkami i wrzucać do bulionu.
    6. Dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny.
    6. Wrzucić makaron i gotować do czasu, aż będzie al dente. Smacznego!

  22. W tym cudnym woku marki Ballarini przygotowałabym curry z orzechów nerkowca, słodkich ziemniaków i tofu.
    Potrzebujemy:
    50 g klarowanego masła
    200 g twardego tofu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 cm świeżego korzenia imbiru
    1 łyżka mielonej kolendry
    1 łyżka przyprawy garam masala
    1 łyżka kuminu
    1 łyżka kopru włoskiego
    500 g słodkich ziemniaków
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka orzechów nerkowca
    125 g strączków groszku cukrowego
    cytryna do podania

    Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. W woku rozpuścić masło i wrzucić na nie pokrojone w kostkę tofu. Smażyć około 5 minut, aż do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Do woka po tofu wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smażyć około 5 minut i dodać kolendrę, garam masalę, kumin i nasiona kopru. Po 1 minucie dodać pokrojone ziemniaki, orzechy i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i całość gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone tofu i groszek cukrowy. Gotować jeszcze około 2 minut. Danie podawać z ćwiartkami cytryny.

    Bardzo polecam!!! To naprawdę pyszne danie:-)
    Laura Przybyła

  23. Moja propozycja to duszona wołowina z dynią na azjatycką nutę.
    Składniki:
    1 kg wołowiny
    0,75 kg dyni
    5 szklanek bulionu wołowego
    4 kawałki trawy cytrynowej
    6 listków limonki kaffir
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki sosu sojowego
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    4 szalotki
    4-cm kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
    1 łyżeczka nasion kolendry
    garść liści tajskiej bazylii

    Trawę cytrynową zbić tłuczkiem, dynię obrać i pokroić w kostkę. Białą część łodygi trawy cytrynowej, szalotki i imbir posiekać. Wrzucić do moździerza i utłuc na pastę razem z czosnkiem, białym pieprzem i nasionami kolendry. Pod koniec do pasty dodać olej rzepakowy i wymieszać. Pastę smażyć w woku, na małym ogniu, około 7 minut, aż się zrumieni. Dodać pozostałą trawę cytrynową, liście limonki, cukier, sos sojowy i wlać bulion. Całość zagotować, aż cukier się rozpuści. Sos powinien być słodko-słony. Do sosu włożyć mięso, wok przykryć pokrywką i dusić około 2 h. Po 2 h do potrawy dodać pokrojoną dynię i dalej dusić około 25 minut, aż dynia zmięknie. Mięso wyjąć z potrawy, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do woka. Danie podawać z listkami tajskiej bazylii.

    Pozdrawiam
    Aneta Majchrzak

  24. Kulki Mie z czosnkowymi chrupiącymi brokułami w sosie ostrygowym

    składniki na przygotowanie brokuł:
    -1 duża główka brokuła ,
    -2 łyżki oleju słonecznikowego,
    -1 łyżka oleju sezamowego,
    -3 ząbki czosnku,
    -2 cebule czerwone,
    -2 łyżki sosu ostrygowego,
    -sól, pieprz

    składniki na przygotowanie kulek:
    -150g makaronu Mie,
    -500g mielonego mięsa wieprzowego,
    -3 cebulki dymki,
    -6 ząbków czosnku,
    -2 łyżki mielonego imbiru,
    -2 łyżki sosu chilli,
    -2 łyżki sosu sojowego,
    -6 łyżek kaszy manny,
    -2 jaja,
    -olej do smażenia

    przygotowanie brokuł:
    Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy brokuły do wrzącej osolonej wody i gotujemy je 2 minuty. Po 2 minutach natychmiastowo odcedzamy brokuły i wrzucamy je do bardzo zimnej wody. Ponownie odcedzamy i odstawiamy na bok. Plasterki czosnku wrzucamy do rozgrzanego woka z olejem i smażymy je mieszając, do momentu aż będą chrupkie i złotobrązowe. Usmażony czosnek wykładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy. W woku rozgrzewamy resztę oleju słonecznikowego wraz z olejem sezamowym. Cebulę kroimy w półtalary, wrzucamy ją do woka i smażymy mieszając mniej więcej przez 5 minut. Następnie dodajemy brokuły, mieszamy delikatnie do momentu aż będą ciepłe. Dodajemy sos ostrygowy, mieszamy a na koniec wrzucamy przysmażone plasterki czosnku. Doprawiamy całość do smaku i podajemy z kulkami Mie.

    przygotowanie kulek:
    Mięso mielone wrzucamy do miski. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron kroimy nożem na krótkie kawałki i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy imbir, sos chilli, sos sojowy, kaszę manną i jajka. Wszystko razem mieszamy dokładnie rękoma. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy ją na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie czasu formujemy ręcznie kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając przy tym ręce w miseczce z zimną wodą (chodzi o to aby mięso w trakcie formowania kulek nie przyklejało nam się do rąk). W woku podgrzewamy olej na wysokość mniej więcej 2,5cm i kolejno wrzucamy kulki. Kulki smażymy aż do momentu kiedy będą złocisto-brązowe a kawałki makaronu będą chrupiące.

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka
    MANTIS-KITCHEN

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *