Wielkanocny żurek na zakwasie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Wielkanoc bez Żurku czy barszczyku białego!?
Nie ma takiej opcji. Obydwa pyszne.
Dziś skupimy się na żurku.
Oto pyszny przepis:

 

Podstawą dobrego żurku  jest zakwas. Przygotowuje  go na około tydzień przed Wielkanocą z mąki żytniej razowej-4 łyżki , 1 litrem lekko ciepłej przegotowanej wody, skórką razowego/ żytniego chleba, rozgniecionymi ząbkami czosnku (3-4 sztuki), 3-4 listkami laurowymi i 10 ziarenkami ziela angielskiego

Do  zakwasu najlepiej wykorzystać słoik lub naczynie  kamionkowe. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Do tygodnia Dodatek soku z ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej pozwoli otrzymać nam zakwas w czasie 5 dni. Codziennie mieszamy go, najlepiej drewnianą łyżką,  a także sprawdzamy czy nie pleśnieje, czy nie robi nam się kożuszek.  Po tym czasie zakwas przelewamy do butelki i przechowujemy w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).

Co dalej? Robimy zupkę!

Co nam trzeba?
1 l zakwasu
1,5 litra wody
400 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
łyżeczka chrzanu tartego
1 marchewka
1 selera pietruszka pół selera
1 łyżka oleju
majeranek
sól
pieprz

4 jajka ugotowane na twrado

Robimy!
Marchewkę, pietruszkę i  seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę-  zalewamy wodą.
Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy  około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę , obieramy z flaczka/ skórki i kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy  wraz z plasterkami białej kiełbasy.
Gotujemy następne  10 minut.
Dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku  majerankiem (ja daje 2 łyżki) , solą i pieprzem i łyżeczką chrzanu
gotujemy jeszcze około 15 minut-do miękkości warzyw.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i jak ktoś lubi z kleksem śmietany

 

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *