Wielkanocne śniadanie z Octim-Zapraszamy na Konkurs! Wyniki!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Wielkanocne śniadanie zbliża się wielkimi, wręcz ZAJĘCZYMI krokami 🙂
Jakie jest Twoje ulubione świąteczne menu?
Powiedz nam co lubisz  i zaproś do swojej kuchni produkty OCTIM
Dzięki nim Twoje Wielkanocne śniadanie nabierze smaku, zapachu i aromatu.

Już teraz możesz stać się szczęśliwą/ym  posiadaczką/ posiadaczem takich produktów.
W konkursie wygrywa, aż 5 osób!!!
A nagrodą dla każdej z nich  jest zestaw 6 pysznych produktów:

  1. Ocet jabłkowy  Dzięki zawartości makro- i mikro- elementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także urozmaici smak dań z drobiu i ryb.

2. Ocet balsamiczny z naturalnej fermentacji to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina jabłkowego z dodatkiem skoncentrowanego moszczu jabłkowego, ekstraktu z rodzynki, karmelu i aromatu.

3. Glazura balsamiczna o smaku żurawiny  zachwyca swym słodko-kwaśnym smakiem. Idealnie przełamie słodycz deserów lodowych i świeżo pieczonych ciast.

4. Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki   Gęsty, aromatyczny sos o przyjemnym smaku czarnej porzeczki to niezastąpiony dodatek do grillowanych warzyw i mięs, sosów oraz marynat

5. Musztarda z żurawiną suszoną   Jej nietypowy smak wynika z połączenia musztardy z octem jabłkowym oraz z wina czerwonego ze słodyczą żurawiny, której znajduje się tu aż 20 %

6. Musztarda ze śliwką suszoną  Musztarda z głębokim, słodkim smakiem suszonej śliwki, której znajdziemy tu aż 20 proc. oraz znakomicie zachowaną proporcją pomiędzy octem jabłkowy a octem balsamicznym

Wystarczy spełnić tylko kilka wymogów i zasad:

ZADANIE KONKURSOWE! Dowolna ilość zgłoszeń!

ABY GRAĆ O NAGRODĘ:
ZAPROPONUJ DANIE WIELKANOCNE Z UŻYCIEM DOWOLNEGO PRODUKTU OCTIM,
ZE STRONY OCTIM 

Produkt MUSI  być wymieniony z nazwy w opisie Waszego dania

 

DALSZE SZCZEGÓŁY:

1. Konkurs trwa od 22 marca do 5 kwietnia do godziny 24.00  Macie 2 tygodnie!
2. Wyłonienie zwycięzców nastąpi  w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
3. Wysyłka tylko na terenie Polski
4. Wasze propozycje zamieszczajcie TUTAJ pod postem na blogu! Podpiszcie się imieniem i nazwiskiem.
5.  Mile widziane są zdjęcia (własne!!!) -podpisane czego i kogo dotyczą  ślijcie na adres latosiowy-dom@wp.pl
będę je zamieszczać w albumie na facebooku.
6. Oceniać będę Ja i przedstawiciel firmy Octim. Liczy się pomysł, zaskoczcie nas!

DODATKOWO, Miło nam będzie, jeśli:
7. Polubcie nasze strony na facebooku:
Latosiowy-dom
Octim
I udostępnicie informację o konkursie-plakat.

Jeśli macie pytania to piszcie proszę, może coś przeoczyłam. Zapraszam do udziału!!!

Konkurs organizowany jest przez Latosiowy dom, przy współpracy z Octim i biorąc udział, akceptujesz powyższe zasady.

 

WYNIKI!!!!

Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za udział, za pyszne przepisy.
Wybór nie był łatwy, ale kierowałam się tym co chciałabym zobaczyć na Wielkanocnym stole.
Liczył się też pomysł, zaskoczenie nas.
Po konsultacjach z firmą Octim ogłaszamy 5 zwycięzców:

1. Jolanta i jej galaretowate jajka.

2. M. Pająk i jej babka z glazurą balsamiczną żurawinową

3. K. Kosińska i jej szparagi marynowane

4. M. Faltyn -podała 5 propozycji i wszystkie smaczne, zwłaszcza zauroczyła mnie kiełbasa ze śliwką i karkówka z żurawiną

5. Krystyna- za nietypowe jaja marynowane.

Gratulujemy!!!!
Oczekuję pilnie na Wasze dane kontaktowe do wysyłki, aby na święta doszły upominki!
Macie czas do niedzieli. ślijcie na mail: latosiowy-dom@wp.pl

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

24 odpowiedzi do “Wielkanocne śniadanie z Octim-Zapraszamy na Konkurs! Wyniki!”

  1. Wiem, że to nie jest zbyt wyszukane danie 🙂 Moja rodzina i ja, uwielbiamy jajka marynowane w skorupkach w zalewie octowej z cebulą, ziołami, przyprawami. Zalewa: 1,25 szklanki octu spirytusowego Octim na 5 szklanek wody, do smaku ok. 1 szklanki cukru i 2 łyżki soli – można modyfikować. Zioła i przyprawy dowolne, u nas pieprz kolorowy, ziele angielskie, liść laurowy. Na każde 10 jajek używam 2 duże czerwone cebule (pokrojone w talarki). Ugotowane na twordo jajka obijam z każdej strony, przekładam w słoju cebulą i przyprawami, zalewam ciepłą (przegotowaną) zalewą, ale nigdy gorącą. Po ostudzeniu przechowuję w chłodnym miejscu przez kilka dni, minimum 7-10. Można przechowywać dłużej (nie wiem jak długo, bo u nas zbyt szybko znikają 🙂 ) lub zrobić je w słabszej zalewie, bez skorupek.
    Same w sobie są dekoracyjne, jak mozaika 🙂

  2. KOKOSOWA BABKA WIELKANOCNA

    Składniki:

    2 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki wiórków kokosowych
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 szklanka oleju
    5 jaj
    1 szklanka mleka 1,5%
    1 łyżki octu z białego wina 6% OCTIM
    otarta skórka z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego (od biedy…)
    dodatkowo tłuszcz i bułka tarta do formy

    Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
    Olej miksujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy po jajku, wciąż mieszając masę na średnich obrotach miksera. Następnie powoli i naprzemiennie dodajemy do niej mąki i mleka. Na końcu wrzucamy otartą skórkę z cytryny (lub wkrapiamy kilka kropli aromatu) i ocet. Mieszamy dokładnie.

    Cwibakową lub okrągłą formę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 stopni Celsjusza. Pieczemy około 1 godzinę przy włączonym termoobiegu – do tzw. suchego patyczka. Studzimy a później… piejemy z zachwytu. Zapach octu nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka jest delikatna jak marzenie. 🙂

    Smacznego! 🙂

    P.S. Zdjęcie wysyłam mailem. 🙂

  3. Babka wielkanocna koszyczek

    2 szkl mąki pszennej
    1i 1/2 szkl cukru
    1 szkl wody
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    1/2 szkl maki kartoflanej
    2 łyżki kakao
    na lukier 
    1 białko
    2 łyżki octu miodowego PREMIUM 6% Octim
    1 szkl cukru pudru

    Żółtka utrzeć z cukrem,dodając po łyżce roztopionej margaryny palma,wody i mąki z proszkiem.Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
    Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao a drugą pozostawić białą.Do wysmarowanej formy na babę wylać ciasto na przemian kolory.Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
    Po upieczeniu odwrócić do góry dnem i polać lukrem królewskim.
    1 białko ,szklanka cukru pudru 2 łyżki octu miodowego PREMIUM 6% Octim zmiksować mikserem.
    Giętki patyk owinać taśmą florystyczną lub wstążką,wbić w babkę.Udekorować wstażkami, ozdobami z lukru plastycznego,moje robione własnoręcznie.Smacznego
    Zdjęcie wysłane na e- maila

  4. Wielkanocna pieczeń z daktylami i grzybami z jajek

    1.5 kg schabu bez kości
    świeże daktyle kilkanaście sztuk
    marynata do mięs
    ziele angelskie,liść laurowy
    pieprz zielony
    oliwa z oliwek
    jajka 3 szt
    Pół szklanki ostudzeniu balsamicznego o smaku figi Octim
    łyżeczka chrzanu tartego Octim
    5 torebek herbaty
    Schab myjemy i osuszamy,następnie nacinamy wzdłuż.
    Układamy świeże daktyle i zawijamy w roladę.Przygotowujemy marynatę do mięs 
    wg wskazówek na opakowaniu. Nacieramy mięso dodajemy ocet balsamiczny o smaku figi Octim i dokładnie nacieramy.Owijamy sznurkiem i wstawiamy do lodówki na
    24 godz.Po tym czasie skrapiamy oliwa z oliwek i układamy w żaroodpornym naczyniu.Wkładamy do zimnego 
    piekarnika nastawiając temperaturę na 180 stopni i pieczemy około 1.5 godz.
    Jajka gotujemy na twardo 3 sztuki.Obieramy,odkrawamy szersza część jajka gotujemy około 10 minut w 
    niewielkiej ilości wody z 4-5 torebkami herbaty,az uzyskamy brązowy kolor.Drugą część jajka nadziewamy 
    dowolnym farszem,u mnie są żółtka z przyprawami,chrzanem tartym Octim.Nakładamy kapelusz i grzybek gotowy.
    Pieczeń układamy na talerzu,sypiemy kiełki układamy grzybki z jajek.Smacznego

  5. A u mnie obowiązkowo na Święta muszą być jajka troszkę inaczej.
    Jajka marynowane
    6-8 jajek ugotowanych na twardo , 6-7 ugotowanych buraków ,
    Marynata:
    1,5 szkl.wody , 1 szkl.octu jabłkowego OCTIM , 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 7-8 ziarenek pieprzu,łyżka soli,łyżka cukru, 3 ząbki czosnku

    Zagotować wszystkie składniki marynaty oprócz czosnku,Pokroić w plasterki ugotowane buraki.Na dno dużego słoja ułożyć obrane,ugotowane jajka.na wierzch ułożyć pokrojone buraki.Wrzucić czosnek i zalać zalewą.Trzymamy w zalewie do chwili aż uzyskamy odpowiedni dla nas kolor (3-4 dni)

  6. Kiełbasa biała pieczona ze śliwką .
    składniki :
    musztarda z suszona śliwką Octim
    kiełbasa biała 10 szt
    cebula 6 szt
    śliwki suszone 20
    majeranek
    czarny pieprz mielony
    olej
    woda 100 ml
    Przygotowanie :

    Sposób przygotowania
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dnie układamy część cebuli pokrojonej w pół plasterki. Na cebuli układamy kiełbasę,wcześniej smarujemy kiełbasę musztardą z zsuszoną śliwką Octim i nakłuwamy ją w kilku miejscach. Na kiełbasie układamy pokrojone śliwki. Na śliwki dajemy cebulę. Podlewamy wodą. Posypujemy pieprzem i majerankiem.
    Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 60 minut. ( podczas pieczenia odwracamy kiełbasę, żeby się przypiekła z każdej strony).

  7. Jajka nadziewane awokado
    Składniki:
    awokado 1 szt
    sok z cytryny 1/2 szt
    Octim ocet jabłkowy 1 łyżka
    jogurt naturalny 2 łyżki
    koperek 1 łyżeczka
    sól
    pieprz
    jaja na twardo 5 szt
    Przygotowanie :
    Jajka gotujemy na twardo. Avocado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy środek. Miąższ z avocado skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka obieramy przekrawamy na pół, wydrążamy żółtko. Do avocado dodajemy żółtko, koperek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę octu jabłkowego Octim przyprawiamy solą i pieprzem – miksujemy blenderem. Gotową pastę nakładamy do szprycy i napełniamy nią jajka.

  8. Karkówka z żurawiną
    Składniki :
    musztarda z suszoną żurawiną Octim
    karkówka 5-6 plastrów
    żurawina suszona 4-5 łyżek
    woda ok. 2 szklanki
    słodka papryka
    sól
    pieprz
    kucharek
    Przygotowanie :
    Do naczynia żaroodpornego wkładamy plastry karkówki smarujemy je z dwóch stron musztardą z suszoną żurawiną Octim następnie, posypujemy papryka słodką i vegeta. Dodajemy suszoną żurawinę i zalewmy ok. 2 szkl. zimnej wody. Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni, po ok 30 minutach obracamy mieso. Ponownie do piekarnika na ok 20 minut. Upieczone mięso przekładamy, a sos i żurawinę przecieramy przez sitko. Przetarty sos gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Mięso polewamy gotowym sosem żurawinowym.

  9. Śledzie po cygańsku
    Składniki:
    płaty śledziowe solone 1/2 kg
    cebula 3 szt
    olej 3 łyżki
    ocet spirytusowy Octim 1 łyżka
    słodka papryka 1 łyżeczka
    papryka ostra 1 łyżeczka
    chili Prymat 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
    pieprz
    Przygotowanie :
    Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju dusimy cebulę, następnie dodajemy..paprykę ostrą, paprykę słodką, chili, cukier i pieprz. Przez chwilę podsmażamy, następnie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki. W miseczce układamy część śledzi, na to połowa farszu, ponownie śledzie i na koniec farsz.

  10. Schab ze śliwką
    Składniki :
    1,5 kg schab
    musztarda z suszoną śliwką Octim
    suszone ślwiki
    majeranek
    sól
    pieprz
    papryka slodka
    Przygotowanie :
    Sliwki namaczamy w wodzie na noc. W schabie robimy dziurkę przez całą długość. W dziurę schabu wkładamy śliwki. Z wierzchu schab smarujemy musztardą z suszoną śliwką Octim, pospypuemy solą , pieprzem, papryką słodką i majerakiem. Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 1, 5 godz.

  11. Na wielkanocny obiad poleca się:
    -zupa-pikantny barszcz biały z chrzanem tartym OCTIM, rzeżuchą, jajem na twardo i białą, domową kiełbasą lub krem szczawiowy z octem spirytusowym 10% OCTIM, ziemniakami i jajkiem poche
    -drugie danie-pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym z glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki OCTIM, pieczonymi talarkami z ziemniaków i zasmażanymi warzywami OCTIM
    -deser-klasyczny jabłecznik na ciepło, z dodatkiem octu jabłkowego OCTIM i kulką lodów waniliowych

  12. SZPARAGI
    Marynaty nie muszą być kwaśne! Od maja ubiegłego roku czekają w spiżarni szparagi. Nie są to zwykłe szparagi, lecz zrobione przeze mnie własnoręcznie szparagi w zalewie miodowej, do której świetnie nadaje się OCET SPIRYTUSOWY 10% Z OCTIMU. Miód i ocet wspaniale się przełamują, dzięki czemu warzywa nabrały naprawdę wyjątkowego smaku. Przygotuję z nich sałatkę, która będzie jedną z wielkanocnych potraw.
    Poza słoikiem szparagów będę potrzebować:
    – puszkę dobrego groszku konserwowego,
    – 30 dkg szynki konserwowej,
    – majonez,
    – szczypiorek,
    – sól i pieprz.

    Szparagi odsączam, kroję w centymetrowe plasterki, dodaję odsączony groszek oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Dodaję majonez i delikatnie mieszam. Doprawiam solą (ale ostrożnie, bo produkty konserwowe bywają wystarczająco słone), pieprzem, a przed podaniem dekoruję posiekanym szczypiorkiem.
    Ta sałatka jest równie pyszna, jeśli wkroimy do niej 2-3 jajka ugotowane na twardo. Jednak na wielkanocnym stole jest wystarczająco dużo jajek, więc do świątecznej sałatki ich nie dodaję.
    Załączam zdjęcie słoika, bo jest to ostatnia sztuka i nie mogę go naruszać przed świętami 😉 Jak widać, jest dość spory, więc parę sztuk szparagów można odłożyć, zawinąć w plasterki szynki i zalać galaretą zrobioną na bazie domowego bulionu. Część mojej rodziny spożywa wszelkie galarety pokropione octem, więc znów można sięgnąć po OCET SPIRYTUSOWY 10% Z OCTIMU.

  13. Marta Janko:
    Jaja faszerowane tuńczykiem
    6 jaj
    puszka tuńczyka
    2 łyżki szczypiorku
    3 ogórki kiszone
    2 łyżki musztardy sarepskiej OCTIM
    1,5 łyżki majonezu
    Pieprz do smaku
    Jaja gotujemy obieramy kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski dodajemy pokrojone drobno ogórki szczypiorek tuńczyka musztardę majonez pieprz i mieszamy. Faszerujemy jaja przekładamy na talerz ozdabiamy. Odstawiamy na trochę aby wszystko się przegryzło. Smacznego

  14. Gołąbki z octimem w innym wydaniu
    pojawią się u mnie na Wielkanocnym śniadaniu:
    Do ich zrobienia glazury z żurawiną potrzebujemy
    więc do sklepu po Octim biegniemy.

    Potrzebujemy pół kilo kaszy jaglanej
    w wodzie dokładnie wypłukanej
    Gotujemy do miękkości
    i studzimy do ” zimności”

    Dwie garście suszonych pomidorów drobno kroimy
    Dwa pory cienko siekane do tego dołożymy,
    Pół kilo piersi z kurczaka w kostkę kroimy
    i z ostrymi papryczkami na patelni smażymy.
    Potrzebujemy glazury o smaku żurawiny
    ją idealnie smak potrawy doprawimy.

    Gdy wszystko wystygnie całość mieszamy
    I w liście jarmużu ciasno zawijamy.
    Wszystko w brytfance układamy
    i krojonymi pomidorami zalewamy.
    Godzinę czasu zapiekamy
    i na śniadanie Wielkanocne zajadamy.

    Wszystko sokiem brzoskwiniowym polewamy
    i fenomenalnym smakiem się zachwycamy.
    Gdy ostre ze słodkim połączymy
    wnet w tej błogości się zagubimy.

    Smacznego !

  15. JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI:
    Składniki: kilka jaj ugotowanych na twardo, 10 pieczarek, cebula, łyżka oleju, łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy miodowej OCTIM, szczypior do dekoracji, sól,pieprz.
    Ugotowane jaja przecinamy na pół, wydrążamy żółtka. Wkładamy je do miseczki. Pieczarki siekamy drobno wraz z z cebulką, Przesmażamy je na oleju. Gdy ostygną mieszamy pieczarki z żółtkami, dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Powstałą masą napełniamy białka. Smarujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego 🙂

  16. WIELKANOCNA BABKA Z GLAZURĄ BALSAMICZNĄ OCTIM O SMAKU ŻURAWINY 🙂 SKŁADNIKI: 2 płaskie szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 5 dużych jaj, 20 dag masła, 3-4 łyżki oleju, około 0,5 szklanki chudej śmietany lub jogurtu naturalnego, 15 dag bakalii (skórka pomarańczowa, żurawina, posiekane orzechy, rodzynki, migdały), 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, biała polewa, glazura balsamiczna OCTIM o smaku żurawiny , skórka pomarańczowa Helio do dekoracji
    WYKONANIE: 1. Bakalie typu rodzynki, żurawina myję pod bieżącą wodą. Po czym przelewam je jeszcze wrzątkiem i osączam na sicie.
    2. Mąki przesiewam na sicie i pozbywam się grudek. Dodaję do nich proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
    3. Ubijam białka ze szczyptą soli (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Kiedy są zmiksowane na sztywno, dodaję około jednej łyżki cukru i chwilę miksuję. Dzięki temu piana jest utrwalona i spokojnie można przystąpić do miksowania masła z cukrem do kremowej konsystencji (jeśli będzie to prawdziwe masło bez barwników, zbieleje – najważniejsze jednak, żeby cukier się rozpuścił a konsystencja była kremowa).
    4. Wsypuję do sypkich składników wszystkie bakalie i dokładnie mieszam, co zapobiegnie ich opadaniu na dno formy. Formę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą, żeby ułatwić sobie wyjmowanie babki po upieczeniu.
    5. Do zmiksowanego masła dodaję pojedynczo żółtka, za każdym razem krótko miksuję do jednolitej masy. Dodaję olej, chwile miksuję. Po czym dodaję sok z cytryny, aromat i znowu chwilę miksuję. Na końcu dodaję śmietanę i ponownie krótko miksuję do jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. (środkowa półka, grzałka góra-dół).
    6. Łącze masę maślano-jajeczną z mąkami. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać kilka łyżek chudej śmietany lub jogurtu zanim dodamy pianę z białek. Po czym dodajemy partiami ubite białka i rozrzedzamy masę. Puszyste ciasto wkładamy do formy. Piekłam ciasto około 50 minut w temperaturze 175 stopni .
    7. Upieczoną babkę dekoruję dowolną białą polewą oraz glazurą Octim o smaku zurawiny i obsypuję skórką pomarańczową lub innymi, dowolnymi bakaliami. Glazurą balsamiczną można polać już ukrojony kawałek babki. Ona doskonale się komponuje z pysznym ciastem.
    SMACZNEGO 🙂

  17. Maciej sadowski:
    Rekomenduję danie które się nazywa „obłędny smak z octem jabłkowym OCTIM”.

    Składniki:

    + dwa pomidory (dojrzałe, poza sezonem malinowe)

    + opakowanie sera brie albo alternatywnie feta

    + ząbek czosnku

    + łyżka świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)

    + łyżka OCTU JABŁKOWEGO OCTIM

    + łyżka dobrej oliwy

    + 300 g makaronu tagliatelle

    Przygotowanie:

    Pomidory i ser pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć wszystko wraz z bazylią do sporej miski. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Makaron ugotuj, gorący wrzuć do miski. Wymieszaj i podawaj.

  18. SAŁATKA Z FETĄ, KOMOSĄ RYŻOWĄ JABŁKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI:
    Składniki na 2 porcje:

    1 szklanka ugotowanej komosy (ok. 100 g suchej),
    3-4 łyżki żurawiny,
    1/4-1/3 puszki ciecierzycy,
    1/2 puszki czerwonej fasoli,
    2 garście natki pietruszki,
    100 g sera feta,
    1 jabłko,
    6-8 orzechów włoskich,
    na dressing:

    3 łyżki oliwy z oliwek (JA DAŁAM ORZECHOWĄ),
    1-2 łyżeczki octu balsamicznego 6% OCTIM,
    1 łyżeczka miodu,
    szczypta przyprawy curry (opcjonalnie),
    pieprz,
    woda.
    Cieciorkę i fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę, jabłka – w grube plastry lub większą kostkę. Obrane i posiekane grubo orzechy możemy podprażyć kilka minut na suchej patelni.

    W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu dolewając wody (powinien być dość rzadki).

    Łączymy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!

  19. SAŁATKA MAKARONOWA Z POREM I MANDARYNKĄ
    Składniki:

    20 dag makaronu kolanka lub PENNE
    70 dag fileta z kurczaka
    2-3 łyżki przyprawy CURRY
    1-2 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
    2 puszki mandarynek
    2 pory-tylko jasna część
    2 łyżki octu jabłkowego OCTIM 6%
    3 łyżki dobrego gęstego majonezu
    sól,pieprz i curry do smaku

    Sposób przygotowania:

    Mięso z kurczaka umyć,osuszyć. Pokroić w kostkę, wymieszać z curry i odrobiną soli. Usmażyć na oleju na rozgrzanej patelni mieszając. Wystudzić.

    Pory przekroić na pół. Umyć i pokroić w półplasterki. Sparzyć wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie .Wystudzić.

    Mandarynki osączyć na sicie.

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do osączenia.

    Wszystkie składniki sałatki połączyć z octem jabłkowym OCTIM majonezem doprawić do smaku solą, curry i pieprzem.

    Pozostawić w chłodnym miejscu aby składniki się”przegryzły „.

  20. Galaretkowe jajka <3

    potrzebujemy:

    7 jajek
    trochę szynki
    100 g filetów z kurczaka
    groszek konserwowy
    kukurydza konserwowa
    papryka czerwona konserwowa OCTIM
    2 łyżki żelatyny
    natka pietruszki

    Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj filet z kurczaka. Do zrobienia galaretek będziesz potrzebować 1 szklankę bulionu. Żelatynę zalej 100 ml przegotowanej, zimnej wody (wody ma być drugie tyle co żelatyny), wymieszaj i pozostaw w miseczce przez czas podany na opakowaniu. Jajka umyj w ciepłej wodzie. Zrób otwory w jajkach, o średnicy 2-2,5 cm a następnie wylej ich zawartość do miseczki. Zdezynfekuj skorupki włóż je do ciepłej wody z dodatkiem sody oczyszczonej po czym dokładnie wypłucz. Szynkę i ugotowanego kurczaka pokrój w drobniutką kosteczkę. Paprykę pokrój w kostkę. Żelatynę zalej jedną szklanką gorącego bulionu. Skorupki jaj umieść na podstawkach, aby łatwiej było ci je faszerować. Na dno skorupki daj paprykę i natkę pietruszki. Następnie dodaj mięso, groszek i kukurydzę. Skorupkę zalej bulionem z żelatyną i włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem obierz jajka ze skorupki.

    Smacznego 🙂

    PS. zdjęcie na mailu 🙂

  21. Sałatka która sprawdzi sie na wielkanocnym stole oraz w nadchodzącym sezonie grilowym. Ocet ziołowy 6% podkreśli smak dania
    1 brokuł
    1 puszka kukurydzy
    1 opakowanie sera feta
    nasiona słonecznika
    sos czosnkowy (czosnek, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz,ocet ziołowy 6% octim)

    Sos czosnkowy przygotowujemy z podanych składników . Brokuł gotujemy do miękkości i układamy jako pierwszą warstwę w przeźroczystej misce, polewamy sosem. Następnie wykładamy kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta, następnie układamy brokuł i polewamy sosem. Układamy kolejna warstwę czyli ponownie posypujemy kukurydzą i dokładamy ser feta.
    Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni i wsypujemy grubą warstwą na górze sałatki

  22. Moim ulubionym wielkanocnym daniem, do którego mam wielki sentyment, są jajka faszerowane w skorupkach. To danie gościło na naszym wielkanocnym stole od zawsze i mimo tego, że wszyscy je bardzo lubią jakoś nigdy nie było przygotowywane poza Wielkanocą.

    Przepis jest bardzo prosty.
    Składniki:
    8 jajek
    pęczek szczypiorku
    1 łyżka musztardy sarepskiej Octim
    1 łyżka majonezu
    bułka tarta
    sól, pieprz
    masło do smażenia

    Jajka gotujemy na twardo, kroimy w skorupkach ostrym nożem i wycjągamy wnętrze łyżeczką tak, aby nie uszkodzić skorupki. Siekamy, dodajemy pokrojony szczypiorek, musztardę oraz majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy skorupki, które zamaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle.

    Proste i smaczne, polecam 🙂

  23. KOLOROWE JAJKA WIELKANOCNE

    Składniki:
    – 8 jajek
    – 3/4 szklanki majonezu,
    – łyżka ketchupu łagodnego Octim
    – 3 łyżki mrożonego groszku,
    – 4 pomidorki koktajlowe
    – mały słoik oliwek nadziewanych papryką
    – mały słoik marynowanych pieczarek
    – papryka w proszku
    – sól, pieprz, curry
    – po pół pęczka natki pietruszki i koperku
    – łyżka musztardy chrzanowej Octim

    Przygotowanie:
    Jajka umyć, ugotować, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Groszek wrzucić na 5 min. do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, osączyć, zmiksować. Żółtka utrzeć z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Masę podzielić na 3 części. Jedną połączyć z musztardą i curry, drugą ze zmiksowanym groszkiem, trzecią z ketchupem i papryką. Połówki jajek ułożyć na półmisku, napełnić kolorowymi masami, udekorować cząstkami pomidorów, oliwkami, pieczarkami, natką pietruszki i koperkiem.

  24. WIELKANOCNE JAJKA POD ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

    Składniki:

    – 8 jajek ( z 2 potrzebne są tylko żółtka)

    – 2 szalotki

    – łyżeczka musztardy francuskiej Octim

    – 75 g masła

    – 2 łyżki octu winnego balsamicznego 6% Octim

    – łyżeczka śmietany 36%-procentowej

    – zioła (trybulka, estragon, szczypiorek)

    Przygotowanie:

    Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Szalotki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami, pokruszonymi żółtkami, śmietaną i octem oraz musztardą i masłem. Połówki jaj włożyć do naczynia żaroodpornego, polać masą i zapiekać w temp. 200 st. C przez 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *