Wegetariańska jaglana zapiekanka z soczewicą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zapiekanki mogą być różne. Mięsne, makaronowe, z rybą,
z kiełbasą …. dowolnie
Ale zapiekanka taka jak moja zachwyciła całą Latosiową familię.
I nie tylko 🙂
Pełna mobilizacja i jest dla was. Dla mnie to HIT.
I bardzo lekka dla brzucha!

No to zabieramy się do pracy

Co nam trzeba?
1 karton przecieru pomidorowego-200g
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki kaszy jaglanej-suchej
1 puszka soczewicy (na parze bonduelle)
1 puszka cieciorki (na parze bonduelle)
3 łyżki otrębów owsianych (mogą być żytnie/pszenne jak brak)
przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczka kolendry, pół łyżeczki płaskiej soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta chili .
olej rzepakowy
dobrowolnie na wierzch: pomidor i żółty ser

Robimy!
Kaszę przepłukujemy i gotujemy około 15-20 minut.
Cebulkę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni, na złoto, na łyżeczce oleju.
Dolewamy przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy.
Bierzemy duża miskę.
Wrzucamy do niej  przestudzoną kaszę.
Dodajemy soczewicę, cieciorkę, przyprawy oraz otręby. Mieszamy.
Dodajmy naszą kaszę z cebulką i sosem pomidorowym.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy naszą masę.
Ja na wierzch symbolicznie położyłam po plasterku pomidora i sera żółtego.
Aby wyróżnić porcje do krojenia. Ale nie trzeba nic kłaść. Dowolnie.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (wcześniej nagrzewamy piekarnik)
Po wyjęciu odczekajcie z 10 minut, bo będzie gorąca i nie taka zwarta.
Zdjęcia robiłam jak wystygła. Wtedy się pięknie kroi i nakłada.
A tak świeżo wyjęta z piekarnika musicie się liczyć, że będzie się lekko rozjeżdżać.
Ale łopatką można uformować na talerzu do stanu kostki 😀
Smacznego!!!


Print Friendly, PDF & Email
6Shares

6 odpowiedzi do “Wegetariańska jaglana zapiekanka z soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *