Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Ambasadorem marki Kupiec jestem 3 lata.
To ogromny zaszczyt i przyjemność.
Dzięki tej marce poznałam wiele wspaniałych produktów, odkryłąm wiele możliwości i wciąż mi mało!

Przez 2 lata z rzędu nie mogłam dojechać na warsztaty organizowane stacjonarnie. W tym roku jednak udało mi się- były one jednak wyjątkowe.
Ze względu na pandemię spotkaliśmy się online.
To jednak nie przeszkodziło w radości gotowania z Piotrem Kucharskim i Dietetykiem Marki Kupiec.

Ależ to było radosne gotowanie!
Po pracy lotem błyskawicy biegałam w poszukiwaniu potrzebnych składników.
Kapusta Włoska… o matko boska!
Haha, przysporzyła mi najwięcej kłopotów, musiałam zadowolić się zwykłą,
nie dostałam także sezamu, ale co tam.
Z pędem strusia ogarnęłam siebie, kuchnię,
składniki i o 18 gotowa przy laptopie czekałam na instrukcję!

Piotr Kucharski, niesamowity kucharz z pasją, wiedzą i świetnym
poczuciem humoru stanowił duet idealny z Dietetykiem Kupiec.
Przygotowali dla nas dwa dania: wytrawne i deser.

Powiem krótko: rąk mi mało było, by za nimi nadążyć, zapachami zwabiona do kuchni pomagała córka, a przez moment i mąż.
Przy akompaniamencie dwóch owczarków i kota czarowaliśmy ok 1,5 h

wyszły TAK PYSZNE rzeczy, że jestem w szoku do dziś.
Zdradzę Wam te przepisy, abyście mogli zrobić je  w domu.

GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI

oraz
CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM


PRZEPISY:

GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI

Co nam trzeba?
200g ryżu białego Kupiec
1 kapusta włoska (jak brak to zwykła)
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g buraków (ja miałam już ugotowane)
100g suszonych pomidorów z oliwy
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki sezamu
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta mielonego imbiru
cytryna
na sos: 120ml białego wytrawnego wina
1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku

Robimy!
Najpierw kapusta- wycinamy głąb i zanurzamy we wrzątku, aż będą odchodzić pojedyńcze liście, które wyciągamy po kolei.

Ryż gotujemy do miękkości
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, lekko solimy,
a po niej posiekane ząbki czosnku.

Podsmażamy na złoto i dodajemy tarkowane na grubych oczkach buraczki.

Następnie dajemy posiekane suszone pomiodory

Następnie dajemy namoczone ziarna słonecznika
(dzięki namoczeniu wypłukujemy ewentualną pleśń na ziarnach). Przyprawiamy kuminem, imbirem i dużą ilością pieprzu, dajemy sezam.
Całość dusimy aż będzie mięciutkie.
Całość mieszamy z ryżem i mamy już farsz.
Szykujemy folię spożywczą – do kontaktu z żywnością.
Kładziemy listek kapusty, nakładamy farsz na środek i za pomocą folii podnosimy brzegi formując pakieciki.


Zawijamy i układamy w durszlaku/ garnku na parze i podduszamy na parze jeszcze 20-30 minut.
W czasie duszenia przygotowujemy sos.

Na patelni przesmażamy posiekaną szalotkę,
zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą i pieprzem,
Podajemy gołąbki z powstałym sosem.

Kochani- niebooooo na talerzu i w smaku!
Tak pyszne, bezmięsne gołąbki, z pestkami, aromatyczne,
rozpływają się w ustach!!!!

CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM

Co nam trzeba?
100g kaszy gryczanej prażonej
200ml oleju rzepakowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60-70% kakao
100g dowolnych orzechów, bakalii

Robimy!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ja użyłam duralexowej miski, której dno było zanurzone we wrzącej wodzie.

Szykujemy garnuszek i metalowe sitko
Rozgrzewamy olej i zanurzamy partiami kasze gryczaną, aż będzie robił się mini popcorn.

Szykujemy dowolną formę silikonową.
Do foremek nakładamy naszą rozpuszczoną czekoladę i posypujemy popcornem i bakaliami.
Schładzamy w lodówce i zajadamy.


Boszzzz jakie to pyszne!! Mówię Wam
Gryczany mini popcorn to moja nowa miłość.
A do tego jaka skarbnica zdrowia!

Dziękuję bardzo za te pomysły i razem z Kupcem życzymy spokojnych Świąt!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *