Tort z nutą sekaczowo-galaretkową w bąbelkach czekoladowych, trójwarstwowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Tort dla moich mężczyzn-męża i synka.
Inspiracja-„Domowe Wypieki ” Joanny Niedobeckiej Wydawnictwa Helion i tort śmietankowo-karmelowy
Jako posypki i ozdoby cukrowe posłużyły mi urocze figurki od Cukieterii

ZdjęcieZdjęcieZdjęcie

Co nam trzeba?
na biszkopt:
6 jaj
180g mąki pszennej- u mnie tortowa Młynomag
180g maki ziemniaczanej
200g cukru
2 łyżki wody
ponadto:
500ml śmietany 36%
50g cukru

galaretka pomarańczowa -u mnie ekologiczna  od Green Essence
dżem truskawkowy
kawałek sękacza
mascarpone-opakowanie
2 tabliczki czekolady -u mnie Chocokiss
folia bąbelkowa
kolorowe posypki

poncz:
szklanka wody
2 łyżki soku malinowego
łyżka soku z cytryny

Robimy!
Cukier karmelizujemy na patelni (50g ) i dolewamy do niego mocno podgrzaną połowę naszej śmietany-250ml.
Mieszamy z cukrem, aż rozpuści się on całkowicie.
Schładzamy i wstawiamy do lodówki, aby się mocno schłodziła-ja trzymałam 6h i starczyło.
Warto więc taką karmelizowaną śmietanę zrobić wcześniej
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru ubijając dalej.
Gdy mamy już białka z cukrem dodajemy po kolei żółtka. Po każdym mieszamy i dopiero dodajemy następne. Nie na raz!

Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i dodajemy do naszej masy. Już nie używamy miksera.
Mieszamy łyżką, szpatułką, dowolnie. Ważne, że do jednolitej puchatej masy. W między czasie dodajemy wody.

Bierzemy tortownice, średnica 26 cm, kładziemy na spód papier do pieczenia i dopiero zaciskamy obręcz.
Wlewamy ciasto i pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i po 5 minutach wyjmujemy.
W przepisie jest krojenie na 3 krążki, ja kroiłam na 4 😉

W trakcie pieczenia robimy naszą galaretkę oraz ubijamy śmietany na bitą śmietanę-oddzielnie zwykłą i oddzielnie naszą karmelizowaną

ZdjęcieZdjęcie

Ciasto gotowe, galaretka też, śmietany też.
Działamy dalej.
Kroimy ciasto na 4 krążki:

Szykujemy duży talerz/paterę. Kładziemy pierwszy krąg.Nasączamy ponczem i kładziemy pierwszą warstwę:
połowa bitej śmietany zwykłej wymieszanej z galaretką pokrojoną w kosteczkę.
Na to wykładamy ze słoiczka dżem.

Na to kładziemy drugi krąg, nasączamy i kładziemy połowę naszej bitej śmietany karmelizowanej wymieszanej z serkiem mascarpone.

Przykrywamy 3 kręgiem i nasączamy.
Drugą część naszej masy zwykłej śmietanowej mieszamy z pokruszonym kawałkiem sękacza i wykładamy na biszkopt

ZdjęcieZdjęcie

Przykrywamy ostatnim kręgiem i wykładamy naszą drugą połowę karmelizowanej śmietany smarując górę i boki.
Wstawiamy do lodówki.
Otoczka:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na kawałku folii bąbelkowej -bąblami do góry-szerokości i wysokości jak tort z małym zapasem. Najpierw odmierzcie, przytnijcie, a potem smarujcie
Owijamy wokół tortu i wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Ściągamy folię, a otoczka z bąbelków zostanie.
Mnie się lekko kruszyła i wiem dlaczego. Dałam 1,5 tabliczki czekolady. Warstwa była za cienka w niektórych miejscach.
Także nie żałujcie czekolady. 2 tabliczki, a nawet 2,5. Aby nałożona na folię pokrywała ją szczelnie.
Tort zdobimy na wierzchu wedle uznania posypkami, figurkami.
Ja dodatkowo wycięłam literki nożykiem z nektarynki.
Tort mokry, aromatyczny, mięciutki. Pyszności!

ZdjęcieZdjęcie

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Tort z nutą sekaczowo-galaretkową w bąbelkach czekoladowych, trójwarstwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *