Tort na zimno lodowo-ciasteczkowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pomysł powstał pod wpływem chwili.
Skład jest prosty, wykonanie także.
Polecam- zwłaszcza na lato!

Co nam trzeba?
Tradycyjna okrągła blacha
400g ciasteczek maślanych- herbatników
500ml śmietany kremówki
200g mascarpone
200g serka waniliowego
łyżeczka curku z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny+100ml wody
posiekane daktyle: około 15 sztuk
orzechy włoskie- garść posiekanych
Polewa: Czekolada-tabliczka plus łyżka oleju kokosowego

Robimy!
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie rozrabiamy i studzimy .
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dzielimy na 2 części :3/4 do 1/4
Jedną mieszamy z mascarpone i posiekanymi daktyalmi, drugą z serkiem waniliowym i waniliowym cukrem i orzechami.
Do każdej dajemy żelatynę – po3/4 i 1/4 .
Na dno blachy kruszymy 1/2 naszych herbatników.
Drugą część herbatników tez kruszymy i dzielimy na dwie części
Wykładamy naszą warstwę z mascarpone. Wykładajcie małymi kupkami obok siebie, bo będą wam się mieszać herbatniki. Dopiero jak ułożycie całość to delikatnie równajcie.Posypujemy połową pozostałych herbatników i wykładamy masę z waniliowym serkiem. Wygładzamy i posypujemy pozostałymi pokruszonymi ciastkami.
Schładzamy całość z zamrażarce, aż nam ładnie zmrozi.
Wyjmujemy na okrągły duzy talerz
Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanym oleju kokosowym i polewamy same brzegi, aby spływało. Mi wyszło trochę za gęste i jest trochę nieporadnie, ale Wam na pewno się uda ładniej 🙂
Schładzamy mocno i podajemy!
Smacznego!!!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *