Tort bezowy z masą orzechową, daktylami i płatkami migdałowymi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Obiecałam sobie na moje 35 urodzinki tort bezowy…
Chodziła za mną i chodził.
Aż przyszedł 🙂 Wraz z paczką Helio, która pomogła mi udekorować mój torcik.
Wzorowałam się torciku od Kwestia Smaku
Wyszedł kruchy…ciągnący się w środku, słodki! Ale jaki pyszny.

Bałam się bezy, ale już się nie boję!
Wpisuję na stałe do mojego menu (oczywiście od święta 🙂 )

Co nam trzeba?
Na bezę!
8 białek jaj
440 cukru
1 łyżeczka prawdziwego kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Masa:
Puszka masy orzechowej Helio
1 serek mascarpone
2 łyżki płatków migdałowych Helio
kilka daktyli-ok. 10 sztuk

Robimy!
Pierwsze co to nagrzewamy piekarnik – do 120 stopni C  system góra/dół.
Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy  2 okręgi o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlewamy dokładnie oddzielone białka i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując po każdej dodanej porcji.
Ubita piana  powinna być  sztywna i ładnie błyszcząca.
Dodajemy  łyżeczkę kakao i ubijamy jeszcze przez około 3 minuty.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze przez minutkę.
ZdjęcieZdjęcie
Pieczemy bezę!
Pianę wykładamy łyżką na narysowane okręgi na papierze.
Zdjęcie
Delikatnie rozsmarowujemy, ale nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami.
esy floresy są najładniejsze.

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut.
Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna.
I tak dokładnie wyszła. Była tak chrupka, że aż strzelała.
Masa
Masę orzechową miksujemy na gładko z serkiem mascarpone. Dorzucamy pokruszone płatki migdałowe

Na paterę/ duży talerz wykładamy jeden krążek bezowy wykładamy masę-zostawiamy 2 łyżki.
Posypujemy posiekanymi daktylami.
Przykrywamy drugą bezą. Lekko zdobimy wierzch pozostałą masą.
Idealny jest lekko schłodzony!
Poezja smaku!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *