Tęczowy torcik na zimno.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Mój synuś 27 czerwca miał 5 urodzinki.
Głowiłam się co by mu tu zrobić, a wiem, że lubi pianki, galaretki i to co zimne.
I tak powstał torcik tęczowy inspirowany Barwnymi sernikami Dr Oetker’a

Co nam trzeba?

Masa serowa:
2 opakowania Sernika na zimno Dr. Oetkera
1200 ml mleka
1 barwnik spożywczy niebieski Dr. Oetkera
1 barwnik spożywczy żółty Dr. Oetkera
1 barwnik spożywczy zielony Dr. Oetkera
1 barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 36 % tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
100g mielonych orzechów laskowych http://www.skworcu.com.pl/mielone-orzechy-laskowe-100g-maka-orzechowa.html
garść suszonych daktyli

Robimy!!
Przygotowujemy tortownicę. Lekko natłuszczamy i posypujemy 2/3 orzechów mielonych

2 opakowania sernika na zimno podzielić na 4 równe części po około 100 g każda.
Pierwszą część wymieszać z 300ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika, ubić krótko mikserem i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki.
Uwaga – nie ubijać, aż sernik zacznie gęstnieć!
Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g mieszanki do sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika zielonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić ją do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego i 2 kropel barwnika czerwonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.
Następnie zmiksować ostatnią warstwę z połową łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą, wylać ostatnią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki.
Po około godzinie chłodzenia można zdjąć obręcz tortownicy.

Dekorowanie:

Ubić śmietankę z cukrem i Śmietan-fixem,
Wierzch sernika ozdobić bitą śmietaną, nakładając dekoracyjne rozetki za pomocą szprycy.
Daktyle pokroić w cieniutkie paski i dekorować jak na zdjęciu.
Z orzechów laskowych formować kuleczki i ozdobić ciasto.
Podawać schłodzone!

Przepis pochodzi z http://oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/teczowy-sernik-na-zimno.html

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *