Tarta żytnia z dżemem i wafelkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Prosta, pyszna i z mocą zdrowych dodatków.

Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki żytniej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła
100 g cukru trzcinowego
jajko- samo żółtko

na masę:
200g dowolnego dżemu- ja użyłam domowy z mirabelek
4 pokruszone wafelki np. Slim ryżowe od Kupiec
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
pozostałe z jajka białko z łyżeczką cukru pudru

 

Robimy!

Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.

Ciasto wykładamy na formę do tarty, lekko podnosząc brzegi
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie na ciasto wykładamy dżem wymieszany z wafelkami, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy na wierzch ubite na pianę z cukrem białko.

Pieczemy kolejne 15 minut.

I już! Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *