Tarta szarlotkowa z kruszonką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Szarlotka inaczej… w postaci kruchej tarty.
Rozpływa się w ustach i chce się więcej!!

Co nam trzeba?
na kruche ciasto:
100g mąki pszennej,
100 g mąki krupczatki
100g masła,
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru.

na masę:
5 jabłek
1 czubata łyżka cukru
 na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Robimy!
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder. Mieszamy, a następnie wbijamy żółtko i dodajemy posiekane masło.
Całość zagniatamy dobrze na gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do  lodówki.
Następnie ciasto wyklejamy do formy od TARTY.
Nakłuwamy widelcem.
Jabłka obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem i wykładamy na ciasto.
Kruszonkę dobrze wyrabiamy w rękach i obficie posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Podajmy jeszcze ciepłą posypaną cukrem pudrem!


Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Tarta szarlotkowa z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *