Prosty przepis, bez wielu dodatków, a smak fantastyczny…
Nie robie marynaty z 15 składników lecz bardzo prosto…
Pewnie, że w super marynacie byłaby jeszcze lepsza, ale zawsze jak się zabieram to kończy się na łatwiźnie 🙂
Co nam trzeba?
1 kg dobrej szynki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka miodu
6-8 listków laurowych
3 łyżki oleju
sól- płaska łyżka
pieprz-płaska łyżeczka
Robimy!
Do miseczki wlewamy olej-dodajemy zmiażdżony czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek, miód, sól i pieprz
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko nakłuwamy widelcem i nacieramy mieszanką.
Na wierzch posypujemy listkami laurowymi i chowamy szynkę na noc do lodówki. Przed pieczeniem zabieramy listki.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 2h w 180 stopniach.
Pieczemy pod przykryciem, ostatnie 10-15minut odkrywamy. Jeśli chcecie mieć mocniej przyrumieniony wierzch, to odkrywamy 15-20 min. przed końcem
Od czasu do czasu polewamy szynkę powstałym podczas pieczenia sosem.
Studzimy i zimną kroimy w plasterki. Wyborna z chrzanem.
Smacznego!
Musi być pyszna ta szyneczka 🙂
Zapraszam na czosnkowy boczek pieczony do kanapek
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/boczek-pieczony-do-kanapek.html
pozdrawiam
domowe mięska są najlepsze! pyszny przepis
polecam też mój sposób na szynkę pieczoną z czosnkiem
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/szynka-pieczona-z-czosnkiem.html
pozdrawiam serdecznie!
rewelacja, bardzo smaczna propozycja!
serdecznie zapraszamy do nas po przepisy na domowe wędliny
http://ronddel.blogspot.com/search?q=szynka+przepisy
Pycha!
Robię karczek pieczony na chleb
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/karczek-pieczony-na-chleb.html
mniam http://www.jembezglutenu.pl/
Ja robię inną marynatę zobacz http://www.przepis-kulinarny.pl/wedliny-8-24.html będę musiała spróbować tez z twojego przepisu. Pozdrawiam.
Domowe mięsko jest zawsze najlepsze, a Twoja szynka wygląda wspaniale. Spróbuj też mojej łopatki wieprzowej pieczonej z tymiankiem
http://bulkazchlebem.pl/lopatka-wieprzowa-pieczona-z-tymiankiem
U mnie w domu piecze się zawsze na święta, czasem też ot tak, jako miłą i zdrowszą odmianę dla przemysłowych wędlin. Coś wspaniałego.
http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/
Ci „ekspercie” chyba są z koziej dup..y podobnie jak polscy studenci http://www.almoc.pl/img.php?id=3350
A ja polecam kiełbasę ze słoika;) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/11/kiebasa-ze-soika.html
dodawanie soli do marynaty powoduje, że mięso jest suche
Masz rację, dlatego nie można przesadzać z solą. Ta szynka wychodzi miękka 🙂
Rewelacyjnie prezentuje się Twoja szynka, Idealne rozwiązanie do kanapek chociażby!
Jak robię mięso w podobnym stylu to mam na końcu problem z pokrojeniem tak równiutko jak u Ciebie:-( Podejrzewam że to kwestia noża? Dlatego jeszcze tej propozycji jeszcze nie umieszczam, brakuje mi w miarę chociaż sensownych zdjęć:-( Na inne zapraszam Cię w wolnym czasie do mnie:-) Pozdrawiam wiosennie
🙂 dobry nóż lub dobra krajalnica. Ale tu użyłam noża-szerokiego 🙂 Dziękuje za odwiedziny i zerkne oczywiście do ciebie. Również wiosenne pozdrowienia ślę!
pieczemy pod przykryciem?, z góry dziękuję za odpowiedź
Już uzupełniłam post o te dane 🙂 Proszę zerknąć. Pozdrawiam!!!
Muszę przyznać niesamowicie wygląda, niesamowite wrażenie robi również prostota, takie smaki są najlepsze!
Dziękuje ci ślicznie!