Szare kluski-smak dzieciństwa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Odkąd pamięcią sięgam, zawsze były u nas w domu. Mistrzem klusek zawsze był tata.
Do dziś uwielbiam jak je robi, ale i sama je przyrządzam.
🙂
Do nich zasmażka na boczku lub twaróg i jest się w niebie.
Zobaczcie jak prosto je wyczarować.

Co nam trzeba?
1kg ziemniaków
2 jajka
ok 250g mąki pszennej
sól
do zasmażki kawałek boczku/słoniny
dodatkowo twaróg

Robimy!
Najpierw należy obrać ziemniaki, potem je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach bądź użyć robota typu Kasia i przepuścić na miazgę.
Następnie ziemniaki musimy porządnie odcisnąć-usunąć  sok zaś. W tym celu zostawiamy na kilka minut i ziemniaki wrzucamy na sito, oby to odcedzić.  Bierzemy kilka łyżek tego soku (krochmalu) i mieszamy do z jajkami i łyżeczką soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i dodaję  mąkę – tak by otrzymać dosyć zwartą masę.
W garnku -około 3 l, gotujemy wodę z łyżeczką soli.
Masę ziemniaczaną kładę porcjami na desce i łyżką strącam kluseczki do wrzątku.
wrzucamy tak, aby nie było za gęsto.
Po 3-4 minutach od wypłynięcia na wierz wyciągamy kluski.
Najlepiej smakują polane skwarkami i posypane zimnym twarogiem i oczywiście posypane solą.
Ahhhh te smaki dzieciństwa!
Pycha!!!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Szare kluski-smak dzieciństwa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *