Syrop z mniszka lekarskiego

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

W maju jest jego istny wysyp!
Żółte kobierce aż proszą się o zerwanie.
Jak zrobić by nie był gorzki, tylko słodziutki?
Zaznaczam, iż ja nie robię do konsystencji gęstego miodu, gdyż wymaga to sporo cukru. Wolę dać go mniej.
Oto przepis.

Syrop z mniszka  stosuje się leczniczo, zwłaszcza przy infekcjach wywołanych przez wirusy i bakterie.
Doskonały dla dzieci i dorosłych.

Co nam trzeba?
Ja zbieram na oko… około 300 kwiatów.
Zbieramy tylko główki!- należy zbierać  je w słoneczny dzień, wyszukujmy łąki z dala od dróg.
1,5 litra wody przegotowanej, zimnej
sok z jednej cytryny
600 g cukru

Zbieramy żółte główki- odstawiamy na godzinkę, by wszystkie robaszki uciekły nam z miski.

Do garnka (2,5 l) obskubuję nożyczkami tylko żółtą część- pozostawiam do wyrzucenia zieloną główkę- to ona jest odpowiedzialna za gorzki posmak.

Zalewam wodą, mieszam, odstawiam znów na godzinkę.
Zagotowuje całość około 15 minut i odstawiam na dobę w chodne miejsce.
Po tym czasie dobrze odciskam płatki mniszka, dosypuje cukier i gotuję około 2h, aż zacznie lekko gęstnieć, lać się…
Na sam koniec dodaję syrop z cytryny,
gotuję jeszcze 5 minut i rozlewam gorący w wyparzone świeżo buteleczki
– odstawiam do góry dnem i pozwalam wystygnąć.
I już- najlepiej spożyć w ciągu pół roku,
ale nawet i rok stoją i dłużej i nic im nie jest.

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *