Sos żurawinowy domowej roboty

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Suszona żurawina jest pyszna! I zdrowa.
Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika.
Owoc ten zawiera także witaminę K, mangan i wiele fitonutrientów – substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które pomagają uchronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. Więcej możecie poczytać TUTAJ
Indywidualnie do podjadania lub jako dodatek, praktycznie do wszystkiego: do mięs, jogurtów, ciast.
Komponuje się idealnie!
Ja uwielbiam ser camembert z sosem żurawinowym.
I robie go sama.

Co nam trzeba?
3 czubate łyżki żurawiny
100ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Robimy!
Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę, ale tak aby było widać, że sa owoce, a nie papka :-). Następnie wrzucamy do garnuszka i lekko podgrzewamy około 5 minut, aż zrobi nam się lekko szklista dość gęsta masa. Gotowe!
Są techniki podgrzewania w garnuszku,  wtedy żurawinę zasypujemy cukrem, aż się zeszkli, dodajemy wodę i rozdrabniamy widelcem, na koniec dodając mąkę. Ale w blenderze wychodzi szybko i gładko 🙂
Prawda, że proste?

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

Jedna odpowiedź do “Sos żurawinowy domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *