Słoiczki pełne szynki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

ZdjęcieZdjęcie

Pamiętacie moje SŁOICZKI? Od Tradismak?
Zostały napełnione!
I to czym!?Szynką wieprzową.
Wyszło pysznie, aromatycznie i bardzo smacznie.
Słoiczki sobie stoją i sa podbierane głównie przez Latosia! Pysznośći! Do tego bez konserwantów 😉

Co nam trzeba?
około 2 kg szynki
10 listków laurowych
łyżka stolowa ziela angielskiego
kilka ziarenek zielonego pieprzu
4 ząbki czosnku
Przyprawa  Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g – 2 łyżki stołowe
Peklosmaczek K a 80 g– 1 łyżka stołowa
Żelatyna– 1 czubata łyżka stołowa

Robimy!
Mięso mielimy (ja poprosiłam od razu w sklepie)
Połowę listków laurowych kruszymy na drobno, połowę dajemy całe(wyjmiemy je). Pieprz zielony rozgniatamy.
Mieszamy mięso dokładnie z wszystkimi przyprawami, rozgniecionym czosnkiem, dodając peklosmaczek i żelatynę.

Odstawiamy na 24h do lodówki.
Po tym czasie z mięsa wyjmujemy większe kawałki liści laurowych
Słoiczki, najlepiej 350g wyparzamy i przy pomocy lejka napełniamy do pełna mięsem.
ZdjęcieZdjęcie
ZdjęcieZdjęcie

Pilnujemy aby brzegi były czyste, zakręcamy.

Duzy garnek wyściełamy na dnie i wstawiamy słoiki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy około 50 minut.

Wyłączamy palniki i zostawiamy słoiki na kilka godzin, aż wystygną. Ponownie pasteryzujemy 50 minut dolewając wodę, bo wyparuje po 1 gotowaniu. Znów odstawiamy i pasteryzujemy 3 raz po kilku godzinach.
Studzimy słoiki, wyjmujemy z garnka. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Wyszło mi 4 słoiki 350 g i 3 mniejsze 280g
ZdjęcieZdjęcie
Ja mięso zapeklowałam w piątek wieczorem.
W sobotę rano była 1 pasteryzacja, wieczorem druga.
W niedzielę rano 3 i po południu poszły do lodówki.
Od poniedziałku wcinałam.
Smakuje czosnkiem, zielem, pachnie liściem laurowym i ma smaczną galaretkę!
Smacznego!



ZdjęcieZdjęcie

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

7 odpowiedzi do “Słoiczki pełne szynki”

    1. Ten przepis powstał w mojej głowie. No ale się udał. 🙂
      Z tego co czytałam można nawet przechowywać w chłodnym miejscu do roku.
      Ja póki co trzymam w lodówce.

  1. cześć, przepis mi się podoba i chętnie zrobię coś takiego, tylko co to jest Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g i
    Peklosmaczek K a 80 g- i gdzie to dostać, bo nigdzie w żadnym sklepie nie widziałam

  2. Mam uwagę,otóż tyndalizacja przeprowadzona jest nieprawidłowo (zbyt krótkie przerwy między kolejnymi pasteryzacjami, powinno być wg mojej wiedzy,24 godziny).

    1. Dziękuję za celną uwagę! Faktycznie taka pasteryzacja pozwala utrzymanie mięsa w słoiku na długo.
      Ja miałam taką informację, aby zrobić sobie kilka słoiczków do bieżącego jedzenia.
      Ale pokieruję się Pani sugestią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *