Sernik z ziemniakami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sernik z ziemniakami. Pomyślisz, a fu!
Ale nie wiesz jak bardzo się mylisz!
Jest mokry, mięciutki i pyszny!
A ziemniaka w smaku tam nie uświadczysz.
Zrób i się przekonaj 🙂

Co nam trzeba?
1kg twarogu
(w wiaderku lub możesz kupić zwykły i przetrzeć go 2-3 razy)
150g masła
8 jaj
200g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
200 g cukru białego
1 łyżeczka cukru z wanilią
łyżka bułki tartej
na wierzch:
serek mascarpone 200g + 100g kremówki +łyżka cukru pudru
dowolne posypki: u mnie maczek o smaku mango

Robimy!
Ser mieszamy z ugotowanymi i rozdrobnionymi na papkę ziemniakami
Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na puszystą masę i stopniowo dodajemy po łyżce sera z ziemniakami. Aż do całkowitego wymieszania masy.
Na sam koniec dajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy całość bez miksera, szpatułką, delikatnie. Sernik będzie bardziej puszysty dzięki temu.
Okrągłą formę do ciasta lekko smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy naszą masę, wygładzamy i pieczemy  w temperaturze 150ºC przez około 1 h i 10-15 minut. (nagrzejcie wcześniej piekarnik)
Gotowy sernik powinien być ścięty i lekko sprężysty na wierzchu.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku,
Na wierzch: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z mascarpone. wykładamy na wystudzony sernik i zdobimy dowolnie.
Widelcem możemy zrobić lekkie fale, jak ja.
Smacznego!

Wygląda pięknie na Wielkanocnym stole.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
60Shares

9 odpowiedzi do “Sernik z ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *