Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jeden z lepszych serników jaki dane było mi jeść.
Aksamitny, rozpływający się w ustach…
Pyszności! Dodatek czekolady idealnie się skomponowała z całością.
Polecam!
Przepis spisany wiele lat temu od mamy…


Co nam trzeba?
1 kg sera-u mnie z wiaderka
6 jajek
pół kostki masła (125g)
ok 200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
polewa:
tabliczka mlecznej czekolady + 50ml śmietany kremówki
orzechy włoskie, rozdrobnione- około 3-4 łyżek

Robimy!
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami, masłem na jednolitą puszystą masę.
Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
Następnie dodajmy stopniowo mąki, miksujemy.
Biała ubijamy na sztywną i dodajemy do naszej masy i mieszamy już szpatułką. Nie używamy miksera!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą
Pieczemy w systemie góra/dół około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni (piekarni ma już być rozgrzany przed włożeniem ciasta)
Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
ZdjęcieZdjęcie
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą (w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajmy do niej czekoladę, całość mieszając) i posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

6 odpowiedzi do “Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *