Sernik nowojorski

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Czym się wyróżnia ten sernik, na tle innych?
Śmietanowym, mocno cytrynowym wierzchem i aksamitnym środkiem.
Wykwintny, rozpływający się w ustach. Raz zrobicie, będziecie za nim tęsknić. Jak ja!
I ten ciasteczkowy spód…ajajajaj!
Prędko do kuchni!
Przepis pomieszałam ze strony Ale Babka i Moje wypieki

Co nam trzeba?
Standardowa tortownica
na spód ciasta:
100 g masła, roztopionego
200 g ciastek maślanych/ petit beurre lub inne
na masę serową:
1 kg twarogu zmielonego -ja kupiłam w wiaderku
150 g  cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
4 duże jajka
4 żółtka
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Polewa śmietanowa
220 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka  cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
do ozdoby: kwiatki dr. oetker

Robimy!
Ciastka  rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem do mięsa, mieszamy  z  roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ładnie wyłożyć na dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.
Do dużej miski wrzucamy twaróg i dodajemy wszystkie składniki po kolei, cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. I tylko do tego momentu. Dłuższe ubijanie napowietrza sernik, który nam urośnie i potem opadnie.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy powierzchnię.

Sernik  piecze się w kąpieli wodnej, należy więc zagotować wodę w czajniku.
Formę z sernikiem owijamy do wysokości brzegów folią aluminiową. Będzie to chronić masę przez wodą.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy przez 10 -15 minut.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze około godziny (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).

Wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy  w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Robimy polewę śmietanową: mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.
Smarujemy polewą równo na całej powierzchni.
Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
Możemy ozdobić słodkim kwiatkiem dr. Oetker



Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *