Sernik jaglany dwukolorowy – bez pieczenia!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kasza jaglana jest pyszna na słodko. To już wiecie.
Dziś kolejna bajeczna propozycja!
I wygląda i smakuje!

Co nam trzeba?
2 paczki herbatników maślanych Cukry Nyskie
4 łyżki masła
szklanka-200ml  suchej kaszy jaglanej
2 czubate łyżki nasion chia
400 ml mleka min 2%
100g cukru
mleko kokosowe-400 ml
100g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki prawdziwego kakao

10 g żelatyny
50 ml zimnej wody

Robimy!
Jedną paczkę herbatników drobno kruszymy-ja potraktowałam blenderem.
Mieszamy z miękkim masłem i wyklejamy spód tortownicy.
Wokół tortownicy jako boki układamy poziomo ciastka z drugiej paczki-mają ciasno do siebie przylegać.
Nie bójcie się, ze ciastka się wam rozpadną czy pokruszą.

Kaszę płuczemy kilkakrotnie, aż woda będzie czysta i zalewamy mlekiem.
Gotujemy około 20 minut, aż się nam rozgotuje, dodając w między czasie cukier.
Z mleka kokosowego odsączamy wodę a stałą część dodajemy do naszej kaszy. Miksujemy całość na gładką masę dodając sok z cytryny i wiórki kokosowe.
Żelatynę zalewamy zimną wodą , po około minucie podgrzewamy w mikrofalówce lub na małym ogniu- nie gotujemy!!!
Studzimy i dodajmy do naszej masy.

Dzielimy masę na dwie części.

Do jednej dajemy 2 łyżki kakao, do drugiej dajemy chia.
Dobrze każdą część mieszamy.
Wylewamy na nasz ciasteczkowy spód najpierw część jasną z chia,
następnie delikatnie aby nie pomieszać nakładamy łyżką cześć kakaową.
Masa dojdzie na wysokość herbatników. Obsypujemy wierzch wiórkami kokosowymi i chowamy do lodówki.
Dajcie mu dobrych kilka godzin, aby stężał i przyejmnie się schodził
Pyszności!

 

Print Friendly, PDF & Email
77Shares

7 odpowiedzi do “Sernik jaglany dwukolorowy – bez pieczenia!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *